U nastavku današnjeg članka ćemo da se bavimo sa novostima koje nam dolaze iz segmenta zdravlja, o kojem svi mi treba da vodimo računa, posebno sada u ovom periodu kada vladaju razni virusi, prehlade i gripe, a i sami smo svjesni situacije od početka nove godine, da se pojavio novi soj gripe, koji ne liči na onu običnu gripu, a u ambulante širom Srbije sve više je ljudi koji se javljaju sa istim simptimima i tegobama.

Situacija povodom toga nije alarmantna, ali ipak treba da se čuvamo. Mi ćemo danas da pišemo o problemu sa kojim se susreće sve više ljudi, a to je probava, pa tako postoje osobe koje danima ne idu na veliju nuždu, dok sa druge strane imamo one kod kojih je to redovno, pa čak i dva-tri puta u toku dana. Jedno od vjerovanja jeste to da je kafa dobra za zatvor, a mi ćemo u nastavku da se bavimo sa jednim istraživanjem, gdje su stručnjaci u Teksasu eksperimentisali sa miševima, kojima su tri dana za redom odmah ujutru davali kafu, a onda su pratili kako njihova crijeva rade.

Vodeći autor pomenute studije Šuan Ženg Ši rekao je za britanske medije sljedeće: “Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa”, rekao je on, a došli su i do saznanja da je kiselina iz kafe zaslužna za laskativno djelovanje, pa je to razlog zbog čega odmah idete na wc.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here