U nedjelju rano ujutru, oko 2.45 časova, u selu Banjska na sjeveru Kosova, četvorica Srba su izgubila živote usljed pucnjave izvršene od strane pripadnika tzv. kosovske policije. Tri tijela su pronađena istog dana, dok je četvrto tijelo pronađeno dan kasnije. Poginuli Srbi su identifikovani kao I.M, S.N. i B.M.Igor Milenković (50) je bio otac dvoje djece i obavljao je posao vozača saniteta u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica. Bojan Mijailović, koji je takođe izgubio život juče, postao je otac prije samo nekoliko mjeseci. Jedan od Srba koji je ranjen i operisan u Prištini, prema najnovijim informacijama, nalazi se u stabilnom stanju, izvijestili su iz Univerzitetskog kliničkog centra na tzv. Kosovu.
Ubistvo kosovskog policajca u zasjedi u nedjelju, uz sukobe između dobro naoružanih pojedinaca koji su se skrivali u samostanu, označava jedan od najozbiljnijih incidenata u posljednjim godinama na sjeveru Kosova. Ovaj događaj dodatno je usložnio ionako napetu situaciju u tom području, a u pozadini se nalazi i zastoj u pregovorima između Beograda i Prištine. U ponedeljak je Kosovo zatražilo od Srbije da preda kosovskim vlastima srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba sa kosovskim policajcima na sjeveru Kosova, gdje su tri napadača i jedan kosovski policajac izgubili živote.
Grupa napadača je ušla u selo Banjska u nedjelju, te je došlo do sukoba s policijom, a potom su se zatvorili u srpski manastir. Policija je preuzela kontrolu nad manastirom u nedjelju nakon što su tri napadača i jedan policajac izgubili živote u incidentu. Albin Kurti, premijer Kosova, tvrdi da je Srbija profesionalno obučila i planirala teško naoružanu grupu, pružila joj političku podršku, financijsku pomoć te logističku podršku. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, je negirao Kurtijeve tvrdnje da je Beograd organizirao napad.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here