Kada govorimo o našim slavnim glumcima i glumicama, koji traju vć nekoliko decenija, koji imaju izvanredne karijere iza sebe i velika ostvarenja, nikako ne možemo, a da ne spomenemo Miru Banjac, glumicu koja je baš uradila sve najbolje za srpsku kinematografiju, ali generalno i za cijeli region. Njeno pravo ime je Mirjana Banjac, i ona je poznata pozorišna, filmska i televizjska glumica.

Rođena je 4.novembra 1929.godine u Erdeviku, a ona danas zajedno sa svojim sinom Branom Jovanovićem živi u Novom Sadu. Svoju pozorišnu karijeru Mira je započela u Sremskoj Mitrovici, a također igrala je i u Narodnom pozorištu u Banja Luci, ali i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Svoju televizijsku karijeru ona je započela 1964.godine, kada je igrala u filmu “Boj na Kosovu”, a do sada u svojoj bogatoj karijeri ona je ostvarila preko 160 uloga, kako u televizijskim filmovima i serijama, isto tako i u dugometražnim i kratkim filmovima.

Glumicu također mnogi pamte kao Mariju iz istoimene serije ili Danicu Čvorović iz filma „Balkanski špijun“, dok je mlađim generacijama ona ostala u sjećanju kao Ružica Sinđelić iz serije „Vratiće se rode“. Mira je još kao djevojčica postala član Prve proleterske brigade. Danas kaže da se to desilo „zahvaljujući“ Dragutinu Gostuškom i Predragu Tasovcu. Bila je također i dio kulturne sekcije, s kojom je obilazila Sremski front. Po završetku rata vratila se kući, i vanredno završila školu. Zahvaljujući svojoj učiteljici koja je prepoznala njen veliki talenat odlučila je da upiše Državnu muzičku školu u Novom Sadu. Položila je prijemni ispit i diplomirala 1950. godine. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here