SVAKA SRPSKA KUĆA TREBA DA IMA OVU SUMU NOVCA ZA “CRNE DANE”: Stručnjaci su odredili TAČAN iznos!

0
314

Jedna jako zanimljiva, a ujedno i korisna tema u nastavku današnjeg članka, koja se odnosi na štednju, a inače ovakvih tema na internetu i na društvenim mrežama imali smo priliku više puta da čitamo. Danas ćemo mi da pišemo o nekim savjetima stručnjaka o tome kako na najbolji način da uštedimo novac, a što je najzanimljivije u cijeloj ovoj priči, nije laž, i zapravo ove metode itekako rade.

Njemačka kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama BBK kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebao da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija. One najviše uključuju svakodnevne namirnice poput vode i riže, ali pored toga i lijekove te gotovinu. Postoji precizan popis BKA za namirnice, ali postoji i relativno malo informacija koje se odnose na gotovinu za hitne slučajeve.

Australijske vlasti preporučuju da u malim novčanicama svako domaćinstvo bi trebalo da ima oko 500 eura, a jako važno je da se taj novac ne ostavlja ispod dušeka ili u knjige. Kada je Srbija u pitanju, preporučuje se da svako domaćinstvo minimalno treba da ima oko 200 eura u gotovini za hitne slučajeve. Novac treba čuvati u sefu, a u koliko ga nemate, onda se potrudite da nađete dobro skrovište. Koliko je važno imati novac u gotovin pokazalo se kada je u Njemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama. Kupci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a zanimljivo je da još uvijek nije riješen u potpunosti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here