POJELA JE RIBU KOJU SRBI OBOŽAVAJU: Nakon sat vremena, u bolnici su joj sekli RUKE I NOGE, lekari u šoku

0
727

Nakon što je pojela tilapiju koja je bila kontaminirana smrtonosnom bakterijom, majci iz Kalifornije su morali amputirati sve udove. Laura Barahas (40) je operirana u četvrtak nakon nekoliko mjeseci provedenih u bolnici. “Bilo nam je nevjerojatno teško. Jednostavno užasno. To se moglo dogoditi bilo kome od nas”, izjavila je Laurina prijateljica Ana.Objasnila je da se Laura razboljela ubrzo nakon što je pojela ribu koju je kupila na lokalnoj tržnici u San Joseu i pripremila je kod kuće, prema informacijama iz “The New York Post”.Ana je dalje naglasila da je Laurino stanje bilo toliko ozbiljno da je gotovo izgubila život.Morali su je postaviti na respirator i uvesti je u medicinski induciranu komu.

Njene noge, stopala i donja usna su postali crni, a patila je od sepse i otkazivanja bubrega. Ana je takođe saznala da se Laura zarazila sa „Vibrio Vulnificus“, potencijalno smrtonosnom bakterijom koja se obično nalazi u sirovim morskim proizvodima i morskoj vodi. Prema riječima dr. Nataše Spotisvud, specijalistkinje za zarazne bolesti na Kalifornijskom univerzitetu, postoje različiti načini na koje osoba može biti izložena ovoj bakteriji. Jedan od najčešćih načina je konzumiranje kontaminirane hrane ili pića.Drugi način je izlaganje otvorenih rana ili tetovaža vodi u kojoj se bakterija razvija. Dr. Spotisvud je primjetila da su osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom posebno osjetljive na ovu vrstu infekcije, što izaziva zabrinutost.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da se godišnje prijavi oko 150-200 slučajeva infekcije ovom bakterijom, pri čemu oko 20% zaraženih osoba umire. U 2015. godini, pet osoba je preminulo zbog ove infekcije. Važno je napomenuti da su neki od umrlih tragali za jetrom ribe fugu, koja sadrži iste otrove.Međutim, riba fugu nije jedina smrtonosna hrana koja se konzumira u određenim dijelovima svijeta.Na primjer u nekim dijelovima Afrike jedu cijele žabe a ne samo žablje batake.Mlade žabe koje se još nisu parile sadrže otrov koji može dovesti do otkazivanja bubrega, što je najsmrtonosnija posljedica.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here