Odsustvo snijega iu visokim planinskim područjima iu urbanim područjima negira postojanje proljeća kao sezone. Uprkos očekivanjima da će zima početi nakon početnih hladnoća, čini se da ćemo morati biti strpljivi. Republički hidrometeorološki zavod prognozirao je natprosečne temperature za narednu nedelju.

 

 

 

 

 

 

Goran Mihajlović, zamenik direktora RHMZ-a, pridružuje nam se u „Pulsu Srbije” da razgovaramo o neviđenoj toplini doživljenoj u februaru i nastanku „proleća” tokom ovog meseca. Mihajlović počinje pozivanjem na istorijske podatke, napominjući da je najtopliji februar zabeležen 1899. godine, sa neverovatnih 24,5 stepeni. Iako je ovaj rekord i dalje nepobjediv, približili smo se tome da ga nadmašimo. Februar je tokom protekle decenije konstantno donosio nekoliko toplih dana, što potvrđuju trenutna merenja. Skorašnji dolazak zime se vraća u naše krajeve, prekidajući prolećni raspust kratkim prekidom hladnih dana i snežnih planina.

 

 

 

 

 

Ali odakle potiče ova neočekivana toplina i koji faktori doprinose njenom prisustvu? Odgovor leži u prilivu toplih vazdušnih masa koje potiču iz jugozapadne Evrope i intenziviranju sistema visokog pritiska. Ovi uslovi su doveli do talasa toplog vremena, uzrokujući da temperature u Francuskoj porastu iznad 20 stepeni Celzijusa. Uticaj ove tople vazdušne mase osetio se i širom Zapadne Evrope i Balkana. Kao dio atmosferskog toka, struja toplog suptropskog zraka donijela je ovu neuobičajeno toplu klimu, sa temperaturama oko 10 stepeni višim od norme za ovo doba godine.

 

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here