OD OVE BOLESTI PATI SVE VEĆI BROJ LJUDI: Ne ignorišite ove podmukle simptome

0
221

Zahvaćeni su višestruki sistemi organa, prisutna su mnoga autoantitijela, od kojih neka doprinose oštećenju imunološkog tkiva, a sistemski eritematozni lupus je autoimuna bolest. Iako mnogi organi mogu biti zahvaćeni ovim stanjem, ono obično pogađa kožu, bubrege, zglobove, hematološko tkivo i centralni nervni sistem.

Mnogi pacijenti zanemaruju početne simptome ove bolesti, koja se posljednjih godina sve češće dijagnosticira. Iako trenutno ne postoji tretman za ovu bolest, postoji niz lijekova koji pomažu u smanjenju njenih simptoma, zbog čega je rano otkrivanje ključno. Iako je specifičan uzrok ovog stanja nepoznat, smatra se da je genetika glavni faktor koji doprinosi. Simptomi ove bolesti variraju, ima ih mnogo, a ovo su neki od najjasnijih:

1. Umor

Svaku tešku iscrpljenost treba shvatiti ozbiljno jer pacijenti s lupusom obično pate od određenog nivoa umora, koji pogađa oko 90% pacijenata.

2. Nelagodnost u zglobovima

Do 70% ljudi s lupusom doživljava ovaj simptom, koji je među početnim simptomima. Ali trebali biste biti u mogućnosti da razlikujete bol od lupusa i simptome reumatoidnog artritisa.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here