NAPITAK KOJI BALKANCI OBOŽAVAJU JE KRIVAC ZA KRVNE UGRUŠKE: Doktor upozorio – “Zbog njega krv postaje gušća i ljepljivija”!

0
674

Doktor upozorava da jedno od najpopularnijih pića na svijetu povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Duboka venska tromboza je izraz koji se koristi za opisivanje ove bolesti jer krvni ugrušci obično nastaju u krvnim venama nogu. Nedavna studija otkriva da jedan od najčešće konzumiranih napitaka, kafa, zapravo pomaže u stvaranju krvnih ugrušaka, što je štetno i potencijalno fatalno.

Prema profesoru vaskularne hirurgije dr Marku Vajtliju, “dehidracija mijenja komponente krvi, čineći krv gustom i ‘ljepljivom’.” “Protok venske krvi je sporiji od protoka arterijske krvi. Dehidracija stoga povećava potencijal za stvaranje krvnih ugrušaka povezanih sa venama. “- on ističe.

Profesor dalje napominje da alkohol i čaj mogu povećati dehidraciju jer oboje sadrže kofein. “Kada se to dogodi, tijelo se smatra dehidriranim. Tijelo ne može adekvatno obavljati svoje funkcije bez dovoljno vode”, rekao je dr. Vajtli.

Simptomi duboke venske tromboze

Ovo su neki od najčešćih simproma koji ukazuju na trombozu dubobik vena nogu. Ostatak pročitajte OVDJE.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here