Danas je u supermarketima dostupan širok izbor kruha proizvedenog od raznih vrsta pšenice i raznih sjemenki i žitarica kao dodataka. Kako iz tako širokog izbora izabrati najbolju, najzdraviju opciju? Kakve koristi hljeb ima za naše zdravlje? Stručnjaci Roskačestva su opisali prednosti svakog od njih i razotkrili uobičajena zabluda o tradicionalnom hljebu.

Kada se na etiketi proizvoda pojavi izraz “hljeb”, također moraju biti prisutni brašno, kvasac, sol i voda, a sadržaj vlage mora biti najmanje 19%. Nemoguće je napraviti industrijski hljeb, kakav se prodaje u supermarketima i trgovinama, bez pšeničnog ili raženog brašna.

Pri korištenju nekonvencionalnog brašna koristi se samo dodatna komponenta, od kojih svaka sadrži hranjive tvari. Amarantovo brašno je bez glutena i bogato je proteinima. Sadrži gvožđe, masne kiseline, vitamine A i B, treonin, izoleucin, lizin (važan za apsorpciju kalcijuma), valin i histidin. Heljdino brašno posjeduje magnezijum, cink, gvođže, kao i vitamine B i E, antioksidante i biljne proteine.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here