Tijekom dolaska ljeta uobičajena je tradicija baviti se aktivnostima plivanja, bilo da se radi o jezerima, rijekama ili oceanu. Usprkos tome, pojedinci se mogu susresti sa slušnim poteškoćama dok su uronjeni u vodu, budući da se nečistoće mogu infiltrirati u bubnjić, što rezultira mogućim infekcijama.

Uobičajeno je pogrešno mišljenje da infekcije uha pogađaju samo djecu, ali istina je da pogađaju i oko 20% odraslih. I bakterijske i virusne infekcije mogu utjecati na odrasle, a oni s oslabljenim imunološkim sustavom još su ranjiviji. Nelagoda uzrokovana infekcijom uha ne smije se zanemariti, naglašavajući važnost brzog prepoznavanja simptoma kako bi se dobilo najučinkovitije liječenje.

Kako bismo vam pomogli u prepoznavanju ovih simptoma, evo opsežnog vodiča. U početku se crvenilo očituje unutar granica ušnog kanala, no kako stanje napreduje, postaje sve vidljivije na vanjskoj površini. Može se osjetiti nelagoda ili bol, osobito kada se vrši pritisak na vanjsko uho. Kako infekcija napreduje, može doći do blagog početnog ispuštanja tekućine, koje se s vremenom može pojačati.

U težim slučajevima, sluh može biti oštećen, što rezultira nejasnim osjećajem slušne percepcije, popraćenim osjećajem tuposti ili zvonjave. Zanemarivanje liječenja infekcije može dovesti do natečenih limfnih čvorova i popratne vrućice. Održavanje optimalnog zdravlja uha zahtijeva poduzimanje preventivnih mjera protiv infekcija uha. Ključno je izbjegavati korištenje štapića s vatom ili bilo kakvih stranih predmeta koji mogu izazvati daljnju iritaciju ili gurnuti ušni vosak dublje u uho.

Za osobe sklone infekcijama, nošenje kape za plivanje ili korištenje čepića za uši može biti korisno. Kako biste osigurali temeljito sušenje ušiju, preporučuje se korištenje sušila za kosu. Nakon izlaganja vodi, jednostavno naginjanje glave i nježno povlačenje ušnih resica može olakšati drenažu. Ako su prisutni bilo kakvi znakovi infekcije uha, neophodno je potražiti stručni liječnički savjet jer samoliječenje može pogoršati situaciju. Razmjena osobnih iskustava s infekcijama uha i mogućnostima liječenja može drugima pružiti neprocjenjive uvide. Ljudski organ odgovoran za sluh poznat je kao uho, a sastoji se od srednjeg, unutarnjeg i vanjskog uha.

U srednjem uhu nalazi se bubnjić, Eustahijeva cijev, kao i tri male kosti koje se nazivaju malleus, incus i stapes. Djelujući kao veza između bubnjića i stražnjeg dijela nosa, Eustahijeva cijev igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja uha. Nasuprot tome, unutarnje uho se sastoji od koštanog dijela, kao i membrane, dok vanjsko uho obuhvaća ušnu školjku i ušni kanal. Dođe li do kvara na bilo kojem elementu uha, može doći do neugodnosti, što može poslužiti kao pokazatelj postojanja i uznapredovalosti određenih bolesti uha. Niz stanja spada pod kišobran ovih bolesti, uključujući urođene abnormalnosti koje utječu na vanjsko uho, poremećaje koji utječu na vanjsko uho, stanja koja utječu na srednje uho, bolesti koje utječu na bubnjić i bolesti koje utječu na unutarnje uho.

Dok su bolesti uha češće među djecom, ključno je prepoznati da su i odrasli osjetljivi na ove infekcije. Međutim, za razliku od privremene i manje ozbiljne prirode infekcija uha kod djece, odrasli se mogu susresti s dugotrajnijim i potencijalno ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji proizlaze iz ovih infekcija. Uho je osjetljivo na tri glavne infekcije ili bolesti, od kojih svaka zahvaća različiti dio: unutarnje, srednje i vanjsko uho. Upala srednjeg uha, koja se također naziva i infekcija srednjeg uha, prvenstveno pogađa djecu, ali se može pojaviti i kod odraslih.

Ovo stanje posebno zapaljuje bubnjić koji se nalazi u srednjem uhu. Razvoj i napredovanje bolesti srednjeg uha može se pripisati više čimbenika, uključujući infekcije, traumu ili začepljenje Eustahijeve cijevi. Kako bi se dobila točna dijagnoza, medicinski stručnjaci stavljaju strane predmete u uho i temeljito ispituju popratne simptome. Uobičajeni pokazatelji ovog stanja uključuju curenje iz nosa (rinoreju), bol u uhu, začepljenost nosa, smanjeni sluh, grlobolju, alergije, glavobolje, groznicu i razne druge simptome.

Osim toga, pojedinci mogu doživjeti osjećaj punoće ili pritiska u uhu, zajedno s prisutnošću iscjetka tekućine ili gnoja i gubitkom sluha. Slučajni ulazak stranog tijela u uho može dovesti do probušenog bubnjića, što je česta pojava. Iako se može činiti bezopasnim, bubnjić se može probušiti jastučićima vate ili, što je češće, iznenadnim porastom tlaka uzrokovanog aktivnostima kao što su eksplozije, prskanje, plivanje ili ronjenje. Kada dođe do naglog pada tlaka, bubnjić postaje osjetljiv na nepovoljne ishode. Ako neki predmet uspije ući u bubnjić, ima potencijal pomaknuti ili slomiti malene kosti koje se nalaze u srednjem uhu. Osim ako se ne zatraži hitna pomoć stručnjaka, postoji značajna vjerojatnost da će te slomljene kosti probušiti unutarnje uho. Simptomi koji mogu pomoći u prepoznavanju puknuća bubnjića obuhvaćaju oštru i naglu bol nakon krvarenja iz uha, oštećenje sluha i osjećaj zvonjenja u ušima.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here