NAUČNICI UPOZORAVAJU NA BUĐENJE LEDENOG ČUDOVIŠTA: Svet čeka katastrofa, nismo znali da je to uopšte moguće, ali upravo se događa (FOTO)

0
239

Najnoviji satelitski podaci ukazuju na zabrinjavajući trend: morski led koji okružuje Antarktiku smanjuje se na dosad nezabilježene razine. Ova nova saznanja izazivaju ozbiljnu zabrinutost jer se Antarktik nekad smatrao otpornim na globalno zagrijavanje. Valter Mejer, stručnjak iz NASA-e koji prati razine morskog leda, opisuje ove informacije kao gotovo nevjerojatne. Stručnjaci za polarnu regiju također upozoravaju na moguće dugoročne posljedice ovih promjena. Širenje leda na Antarktici u velikoj mjeri pomaže u regulisanju temperature planeta jer reflektira sunčevu energiju natrag u atmosferu i hladi okolnu vodu. Ali, ako dođe do daljnjeg otapanja leda, Antarktika bi se mogla transformisati iz prirodne hladnjake Zemlje u izvor topline, što bi moglo rezultirati povećanim globalnim zagrijavanjem.

Trenutno, površina leda koja pluta na Antarktičkom oceanu iznosi manje od 17 milijuna četvornih kilometara, što je smanjenje od 1,5 milijuna četvornih kilometara u usporedbi sa septembarskim prosjekom i ispod razine zabilježene prethodne zime. Ova površina leda približno je pet puta veća od Velike Britanije. Valter Mejer izražava pesimizam i ne očekuje značajan oporavak razine morskog leda. Znanstvenici još uvijek istražuju uzroke tako niske razine leda, a suočavaju se s izazovima u proučavanju antarktičkih trendova. S obzirom na godinu u kojoj su oceani svjedočili rušenju nekoliko globalnih rekorda u toplinskim i temperaturnim parametrima, neki znanstvenici tvrde da je niska razina leda ključni problem koji zahtijeva pažnju.

“Svjesni smo koliko je sve ranjivo”, ističe Robi Malet sa Sveučilišta Manitoba, koje ima sjedište na Antarktici.Njegova ekipa suočava se s izazovima zbog ledenog pokrova na moru, ekstremnih hladnoća i snažnih vjetrova. Postoji ozbiljna prijetnja da bi led mogao puknuti i zajedno s njima otploviti u more, upozorava Malet. Na južnoj polutki, morski led nastaje na kopnu između marta i oktobra, tokom zimskih mjeseci. To je složen dio šireg sistema koji uključuje ledenjake, kopneni led i prostrane ploveće ledene ploče. Taj sistem služi kao zaštitna barijera za kopneni led i sprječava zagrijavanje oceana.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here