Nastup Rite Ore u Mađarskoj, tokom kojeg je uzela srpsku zastavu od jednog obožavaoca i ogrnula se njome, izazvao je kontroverze i negativne reakcije. Ova situacija je naišla na oštru kritiku jer je očigledno da je slučajno ili svjesno uvrijedila osjećanja ljudi koji su emotivno vezani za tu zastavu i koji se identifikuju sa Srbijom.Njeno ponašanje je izazvalo posebno negodovanje među srpskom publikom i medijima. Potez koji je naizgled bio bezazlen i možda čak bez zle namjere, pokazuje koliko je važno biti pažljiv i senzibilan prema kulturološkim i nacionalnim simbolima drugih zemalja. U ovom slučaju, postupak je bio tumačen kao nepoštovanje i nedostatak osnovnog znanja o važnosti nacionalnih simbola.

Rita Ora je izjavila da nije imala namjeru da uvrijedi svoje fanove niti da izazove kontroverzu svojim postupkom tokom nastupa u Mađarskoj. Ona je objasnila da zbog jakih svjetala na bini nije jasno vidjela čija je zastava bila, te da je tek kada je sišla sa bine shvatila da je u pitanju srpska zastava, a ne mađarska.Osim toga, Rita Ora je naglasila da je ponosna Albanka sa Kosova i da nikada nije namjeravala da ne poštuje svoje naslijeđe ili da uznemiri svoj narod ili porodicu. Ova izjava sugeriše da je situacija bila rezultat nesporazuma i da nije bilo zle namjere sa njene strane.

Rita je rođena u Prištini 1990. godine i ima korijene u albanskoj porodici. S obzirom na njeno porijeklo i nacionalnu pripadnost, situacija u kojoj je tokom nastupa uzela srpsku zastavu i ogrnula se njome izazvala je mnoštvo  reakcija.Zbog osetljive političke i nacionalne situacije na Balkanu, simboli poput zastava mogu imati duboko ukorijenjeno značenje i emocionalni naboj za različite zajednice. U slučaju Rite Ore, njen postupak je izazvao kontroverze i kritike jer su neki smatrali da je na neki način podržala Srbiju ili izrazila nepoštovanje prema albanskom naslijeđu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here