Karta – tu, Pasoš – tu, Torba je – tu. Iako ste vi sve provjerili i tigli u zdračnu luku, neko tamo će ponovo provjeriti vaše podatke. Ali ovdje neočekivano možeze imati neugodno iznenađenje, a posebno za one koje imaju slovo “Đ” u svom imenu ili prezimenu.

“Iako sam sve provjerio prije odlaska, kao i uvijek, neposredno prije ukrcaja, nakon provjere karte i pasoša, rekli su mi da ne mogu putovati jer se ime na karti i pasošu nikako ne podudara. Propustio sam let od, kao što sam tada mislio, banalnog razloga. Na pasošu mi je pisalo da se zove Djordje, a na avionskoj karti Đorđe“ – objasnio je sugrađanin koji je imao tako neugodno iskustvo.

Nakon što se jednom opekao, sada i u nekoliko navrata provjerava je li tačno prenio podatke o rezervaciji i da li je osoba sa druge strane slušalice tačno napisala. Zaposlenici u putničkim agencijama potvrdili su za “Blic” da je vrlo važno da se ime ili prezime u oba dokumenta moraju u potpunosti poklapati.

A evo i objašnjenja zašto i zbog čega:

“Ako imate “Đ” u vašem pasošu, s crticom, onda je rezervacija “D”, a ako je napisano “DJ”, onda “DJ” mora biti napisano i na avionskoj karti. Dogodilo se da su se ljudi vraćali s letova jer je njihova karta bila neispravna. Dakle, ako se na njihovoj karti nalazi slovo “Đ”, a u pasošu piše “DJ”, tretira se to kao dva različita imena. Drugim riječima, postoje dvije osobe, a ne jedna.

Zato, prilikom rezervacije, uvijek tražimo od naših putnika kako da napišu onako kako piše u pasošu u slučaju da zaborave napomenuti.” objasnili su iz jedne od glavnih agencija i dodali da se takvo pravilo primjenjuje bez obzira na to koje odredište odaberete i iz koje se zemlje krećete.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here