Prema urbanoj legendi, unošenje heroina u Srbiju dogodilo se 1973. godine. Navodno je ova nedozvoljena supstanca ušla u zemlju tokom fudbalske utakmice i potom stekla popularnost u umetničkoj zajednici. Rok subkultura je imala značajan uticaj na brojne pojedince u drugoj polovini dvadesetog veka, oblikujući njihove sudbine. Preovlađujuća ideologija “Seks, droga i rokenrol” prožimala je društvo, što je dovelo do nihilističke revalorizacije vrijednosti koja je odjeknula širom svijeta. Mlade je sve više privlačila mantra “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš”, podlegavši ​​privlačnosti droge koja se na kraju pokazala kao njihova propast.

 

 

 

 

 

 

 

Muzičari, pjesnici, glumci i slikari podjednako su postali žrtve razornih posljedica AIDS-a, hepatitisa, fatalnih predoziranja i samoubistava, tragično prekinuvši njihove obećavajuće karijere i živote. Pod ovim imenom prepoznaje se osoba poznata kao Ivica Vdović, koja se naziva i Ivica Vd. Smrt nekoliko istaknutih ličnosti u okviru renomiranog rok benda EKV, koji je bio značajno prisutan u bivšoj Jugoslaviji, može se pripisati razornom uticaju droge. Tragično, došlo je do niza gubitaka, počevši od prolaska Ivice Vidojkovića, zatim Milana Mladenovića, basiste Bojana Pečara i na kraju Margite Stefanović.

 

 

 

 Ivan Ivica Vdović je preminuo 1992. godine. Proslavljen kao princ underground muzičke scene u Jugoslaviji, slavljen je kao jedan od najizuzetnijih bubnjara u regionalnoj muzici. Štaviše, on je bio pionir novog talasa koji je, kada se posmatra izdaleka, bio nesumnjivo revolucionaran. Rođen 23. februara 1961. godine u Beogradu, u bivšoj FNRJ, Vd, poznat po nadimku, a od prijatelja ga nazivaju i Ica, ušao je u svet. Formiranje kultne grupe Katarina II inicirali su Vd i Mladenović, a Vd je preuzeo vodeću ulogu u dovođenju Milana i Margite Stefanović u okrilje, što je rezultiralo zajedničkim osećajem uživanja u grupi. U sastavu benda su bili i Bojan Pečar i Gagi Mihajlović, koji su napustili bend 1985. godine. Potom se Vdovićev odlazak poklopio sa pomakom u sastavu prema Katarini Velikoj. Vd je 1985. primio vijest da je bio pozitivan na HIV-u, što ga je navodno učinilo prvom službeno registrovanom osobom sa HIV-om u bivšoj Jugoslaviji. Nakon testiranja na misterioznu bolest koja se pojavila u Beogradu, vratio se u svoj rodni grad i napravio šokantno otkriće za celu zajednicu: oboleo je od side. Zgrožen maloumnošću grada, okrenuo mu leđa. Uprkos tome, nastavio je da pokazuje svoj talenat bubnjara sa velikim ponosom, dostojanstvom i poniznošću, čak i dok je bio obučen u elegantne balske haljine, još godinu i po. Ivica je, na žalost, preminuo 25. septembra 1992. godine u 31. godini života. Njegovo poslednje počivalište je u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonja Savić kada se raspitivala o uzroku smrti, odgovorila da je on jednostavno pao s kreveta, pao u zaraznu vreću s kojom niko nije bio spreman da se nosi. Sonja Savić je ime koje mi pada na pamet. U javnosti se dugo spekulisalo o zagonetnoj i nekonvencionalnoj prirodi glumice Sonje Savić, ali se malo zna o zamršenosti njenog ličnog života. Tokom svoje karijere u svijetu glume, pratio ju je niz intrigantnih i spornih priča. Ima obimnu filmografiju, režirala je mnoštvo filmova uključujući “Živi kao sav normalan svijet”, “Kako je propao rokenrol”, “Šećerna voda”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, ” Čavka” i brojni drugi. Kako je vreme odmicalo, počela je da se druži sa Milanom Mladenovićem i celim ansamblom “EKV” benda. Neki tvrde da se upravo u tom periodu prvi put susrela sa drogom, ali i sa svojim značajnim i ekskluzivnim ljubavnim interesovanjem, jazz umjetnikom Vlajkom Lalićem.

 

Na pitanje o njenoj upotrebi narkotika tokom intervjua, novinarka je instinktivno odgovorila da je njena najveća težnja da se bavi poslom sa čistim umom i čistim namjerama; međutim, ona je iskreno priznala izazov sposobnosti kamere da uhvati svaki aspekt. Moram pojasniti da nisam sudjelovao u bilo kakvim supstancama, osim u društvenim okruženjima gdje se konzumirao alkohol. Međutim, moram priznati da kanabis ima jedinstvenu sposobnost da me prenese u uzvišena područja i omogući mi da iskusim radosnu suštinu ovog pokvarenog i sumornog svijeta. Obeshrabrujuće je svjedočiti promoviranju ovisnosti o drogama kao popularnom trendu. U drevnim civilizacijama ambrozije su bile rezervisane za ceremonijalne svrhe i u njima su uživali isključivo najcenjeniji aristokrati. porodice“, rekla je Sonja. Njeni poroci su 23. septembra 2008. dostigli vrhunac kada je otkrivena beživotna u stanu koji se nalazi u ulici Kursula. Medicinski radnici su uspjeli potvrditi njenu smrt, a na osnovu službene evidencije, obdukcijom je utvrđeno da je podlegla predoziranju narkoticima u 48. godini.

 

 

 

 

 

Margita Stefanović  Jedna od srceparajućih priča o zavisnosti uključuje Margitu Stefanović, poznatu i kao Magi, koja je bila istaknuta ličnost u muzičkoj grupi EKV i slavljena kao princeza rokenrola. Magi je posedovao kreativan duh i imao je iskustvo u obuci klavira i kompoziciji. Nažalost, čar koji je posjedovala naglo je nestao njezinom smrću u avgustu 2002.

 

 

 

 

 

 

 

Igor Pervic Sa nepunih 7 godina Igor Pervić je debitovao na sceni, ali je sa 13 godina već podlegao privlačnosti droge. Došao je trenutak kada se pokazalo da je uz podršku majke i očuha Miše uspeo da se izvuče iz tog sveta. Daleke 1992. godine beogradski mediji posvetili su tekstove proslavljenom glumcu Igoru Perviću, ističući njegov uticaj na mladiće koji su se ugledali na njegovu frizuru i imitirali njegovu muzičku grupu „Duh Nibor“ (Robin Hud). Sa 24 godine već je bio idol mladih, a i filmski kritičari i šira javnost predviđali su mu obećavajuću budućnost. Iako je u početku napravio izvanredan ulazak u filmsku industriju tokom svojih tinejdžerskih godina, njegov nesretan pad u zloupotrebu supstanci omeo je njegovu nekada obećavajuću karijeru.

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here