Sigurni smo da ste do sada imali priliku nekoliko puta da čujete kako je pas čovjekov najbolji prijatelj, a ukoliko ste od onih koji imaju nekog psa za kućnog ljubimca onda vjerujemo da i sami znate o čemu pričamo. Upravo to će da bude naša današnja tema, odnosno načini na koje se psi izražavaju prema svojim vlasnicima, ili nekim drugim ljudima.

Oni koji imaju pse za kućne ljubimce jedva čekaju da dođu kući poslije napornog dana na poslu, da im on pritrči u zagrljaj i da se igraju sa njim. Inače, mnogi vlasnici lizanje koje im pas daje gledaju i tumače kao neki znak naklonosti sločan poljupcima, ali postavlja se pitanje, da li je to zaista tako? Pretjerano lizanje psa, odnosno opsesivno može da ukazuje na to da pas ima psihičkih problema, uključujući anksioznost, dosadu ili čak i strah. U svemu ovome trening je veoma dobar i efikasan način da se preusmjeri problem sa lizanjem na neki pozitivan način.

Postoji mnogo različitih mišljenja o značenju psećeg lizanja ali vjerovali ili ne ono što mnogi tumače kao naklonost, u stvari može biti da pas podstiče da mu pripremite ručak. Istraživači divljih kanida, odnosno vukova, kojota, lisica i drugih divljih pasa, došli su do zaključka nakon istraživanja da štenad recimo ližu lice i njušku majke kad se ona vrati iz lova u svoju jazbinu, i to sve kako bi je natjerali da povrati i da pojedu ono što je ona jela. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here