Slijedeći ovu metodu, u mogućnosti sam raširiti lavandu i pretvoriti naše dvorište u mirnu i aromatičnu oazu. To također možete postići s lakoćom jer je to jednostavan proces. Za one koji posjeduju zrelo stablo lavande koje je duže vrijeme bilo zapušteno, optimalna sezona za revitalizaciju je proljeće.

Obrezivanje služi kao katalizator za svježe lišće i poboljšava opće dobrobit biljke. Sljedeći koraci opisuju ispravnu tehniku ​​podrezivanja ostarjelog stabla lavande:

1. Prikupite potrebnu opremu Prije početka, provjerite jesu li vaši alati oštri i bez ikakvih ostataka. To se odnosi i na škare i na vrtne noževe.

Korištenje dobro održavanih alata omogućuje stvaranje preciznih rezova, što rezultira ubrzanim procesima cijeljenja.

2.Pregledajte svoju biljku lavande, zabilježite sve dijelove koji su mrtvi ili oštećeni. Osim toga, budite oprezni zbog znakova bolesti ili zaraze štetočinama.

3. Rezanje sa snažnim i asertivnim pristupom.

Ako imate starije biljke koje su bile bez rezidbe dulje vrijeme, možda će im trebati sveobuhvatna rezidba. To podrazumijeva podrezivanje tri četvrtine duljine grane, ali budite oprezni kako biste izbjegli preduboko rezanje jer uklanjanje starog drvenastog tkiva može spriječiti novi rast.

Preporučljivo je pohraniti reznice u područjima gdje još uvijek postoje mladi, živi izdanci. Promijenite oblik biljke Kako biste pospješili željeni rast, odrežite većinu ostarjelog i oštećenog lišća prije oblikovanja preostalih biljaka. Za optimalne rezultate preporuča se oblikovati lavandu u okrugli ili polukuglasti oblik, jer će to pružiti dodatnu potporu protiv potencijalnog naprezanja snijega u hladnijim krajevima.

Njega nakon šišanja neophodna je za održavanje željenog izgleda i osiguranje zdravlja kose. Nakon završetka procesa rezidbe, ključno je osigurati da biljka dobije odgovarajuću količinu vode.

Međutim, ključno je biti oprezan i izbjegavati prekomjerno zalijevanje, jer lavanda uspijeva u suhom tlu. Za zadržavanje vlage i sprječavanje rasta korova, nanošenje sloja malča može biti korisno. Redovito obrezivanje je neophodno.

Kako bi se osigurao optimalan rast i obilje cvjetanja, neophodno je redovito obrezivanje lavande tijekom rane proljetne sezone. To podrazumijeva i uklanjanje uvelih cvjetova i nježno obrezivanje najviših dijelova kako bi se održao željeni oblik i potaknuo snažan razvoj. Iako se obrezivanje stare lavande može činiti neodoljivim, uz dosljedno održavanje i opreznu metodu, možete oživjeti njezinu živost i privlačnost, omogućujući joj da cvjeta za naredne sezone.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here