23.februara  1961. godine rođen je kao zagonetna figura Vd ili Ivica Vdović. Kao istaknuta ličnost na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, njegovo ime je postalo sinonim za bogato i trajno nasleđe u istoriji domaće rok muzike. Vd, kultna figura novog talasa, izvršio je nemjerljiv uticaj na domaću muzičku scenu. Njegov muzički put započeo je u srednjoškolskim godinama, gdje je pokazao svoje bubnjarske vještine kao član grupe Lemon Tree. Potom se udružio sa renomiranim muzičarima kao što su Bilje Krstić i Bora Đorđević u bendu Suncokreti pre nego što je našao svoje mesto u cenjenoj grupi Šarlo Akrobata.

 

 

 

 

 

Tokom 1970-ih, Sonja Savić, poznata glumica, hvalila je Vdovića kao izuzetnog inovatora. Imao je ključnu ulogu u oblikovanju osebujnog stila i zvuka Šarla Akrobate, a značajno je doprineo i umetničkom izrazu Milana Mladenovića i Margite Stefanović. Nažalost, Vdovićevu blistavu karijeru zasjenila je teška bolest. Jugoslavija je 1985. godine zabilježila prvi slučaj HIV-a, a javnosti je otkriveno da je Vdović zaražen virusom. Ovo otkriće se dogodilo nakon njegovog odlaska iz benda i odvajanja od Milana Mladenovića, što je označilo kraj ere Šarla Akrobate i nastanak benda Ekatarina Velika. U svojim posljednjim danima, uhvatio se u koštac s razornim stiskom ovisnosti o opijatima, podlegavši ​​na kraju njegovim tragičnim posljedicama.

 

 

 

 

 

U mladosti od 31 godine preminuo je 25. septembra 1992. godine. Njegovo počivalište je u Beogradu, a tužnu vest o njegovoj preranoj smrti prenela je glumica Sonja Savić, koja je srceparajuću objavu podelila sa svojim prijateljem Darkom Rundekom. Nakon Vdovićeve smrti, slične nedaće doživjeli su i preostali članovi grupe Charlo Akrobata. Dušan Dejanović podlegao je sidi 2000. godine, dok je Margita Stefanović, poznata kao princeza roka, takođe izgubila život od side 2002. godine. Milan Mladenović, ključna ličnost u bendu, preminuo je od raka 1994. godine u 37. godini, efektivno označava kraj ere grupe. Uticaj Ivice Vdovića na istoriju jugoslovenske muzike ne može se preceniti. Njegova muzika i uticaj nastavljaju da odjekuju sa novim generacijama umetnika, osiguravajući da njegovo nasleđe ostane živo i značajno čak i nakon nekoliko decenija.

 

 

 

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here