Tijekom proteklih nekoliko dana naše je vrijeme bilo mješavina kiše i nepredvidivih uvjeta. Nadalje, cijela je regija u to vrijeme doživjela jaku oluju, zajedno s tučom i ledenim uvjetima. Nažalost, ove nepovoljne vremenske prilike loše su utjecale na usjeve i žetvu za ovu godinu.

Meteorolog Nedelko Todorović, nakon niza olujnih i kišnih dana u Srbiji, tu je da nam da uvid u to treba li se pripremati za nove oluje ili očekivati ​​neku vrstu ljeta. Priroda funkcionira po principu oscilirajuće ravnoteže, što znači da ako prethodna tri mjeseca karakteriziraju iznadprosječna toplina i suhoća, naredna dva mjeseca trebala bi donijeti olakšanje u vidu nižih temperatura i smanjene količine oborina.

Nedeljko napominje da je u svibnju došlo do promjene vremenskih prilika, što je rezultiralo povećanjem količine oborina, no temperature se sada vraćaju u normalne okvire, što daje uvid u ono što ljeto sprema. Iako konkretni detalji nisu dostupni, prognoza upućuje na toplu i kišnu sezonu.

Postoji mogućnost pojave jakih oluja koje će dovesti do lokalnih nepogoda, prvenstveno u lipnju i srpnju. Vrijedno je napomenuti da ove oluje ne ciljaju dosljedno ista područja svake godine. Prema rečima Nedeljka Todorovića, koji je gostovao na K1 TV, regioni koji su najčešće pogođeni klimatskim promenama u Srbiji su jugozapadna i zapadna Srbija, a povremeno i jugoistočna Srbija.

Klimatske prognoze pokazuju da će ljetne temperature u Srbiji za 2024. godinu premašiti višegodišnji prosjek, s predviđenim porastom do +2 stupnja Celzijusa. U nizinskim predjelima očekuju se prosječne ljetne temperature između 21 i 25 stupnjeva, dok se u planinskim predjelima očekuju između 13 i 18 stupnjeva. U lipnju, srpnju i kolovozu predviđa se 35 do 60 tropskih dana, pri čemu će maksimalne temperature prelaziti 30 stupnjeva u većem dijelu Srbije, au planinskim područjima i do 5 dana.

Naime, postoji mogućnost pojave toplinskih valova u srpnju i kolovozu, ističe dr. Jugoslav Nikolić, ravnatelj RHMZ-a. Važno je napomenuti da se tropski dan definira kao dan s temperaturom od 30 stupnjeva ili višom. Dok se u Srbiji povećava broj dana s temperaturom iznad 35 stupnjeva, broj dana s temperaturom iznad 40 stupnjeva zapravo se smanjuje. Gledajući unaprijed u ljeto 2024., možemo očekivati ​​ukupno 35 do 60 tropskih dana, što je znatno više u usporedbi s referentnim razdobljem od 1961. do 1990. kada je u prosjeku bilo samo 20 do 30 tropskih dana.

Posljednjih godina primjetan je porast broja dana s maksimalnim temperaturama iznad 35 stupnjeva, osobito u urbanim područjima gdje su tropske noći sve češće. Unatoč sveukupnom porastu temperatura, pojava dana s temperaturom iznad ili iznad 40 stupnjeva u Srbiji i dalje je relativno mala. Stoga je malo vjerojatno da će ovo ljeto biti oboren rekord iz 2007. godine. Spiker s “Bljeska” ceste pojašnjava: “Što se tiče temperatura, predviđamo da će nadolazeće ljeto biti slično prošlom (ljetu 2023.). Što se tiče meteoroloških rekorda, prošla je godina bila 11. najtoplija.

Prema njegovim riječima analize, količine oborine trebale bi biti usklađene s višegodišnjim prosjekom. Prema riječima direktora i profesora RHMZ-a, predviđena količina padavina u nizinskim predjelima je između 160 i 250 mm, dok se u brdsko-planinskim područjima očekuje od 220 do 290 mm.

  • Tijekom ljetne sezone bit će određen broj dana s oborinom većom od 0,1 mm. Osim toga, predviđa se da će se temperature kretati od 22 do 33 stupnja Celzijevih u nizinskim predjelima i dosezati do 40 stupnjeva Celzijevih u planinskim predjelima. Konačni klimatski izgledi za ljeto 2024. bit će objavljeni krajem svibnja, nakon rasprava i dogovora među zemljama sudionicama SEECOF-a.
Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here