O nastanku “Grand” produkcije, koja je pokrenula brojne pevačke senzacije, govorio je Saša Popović, osnivač i aktuelni kreativni direktor. Tokom 25 godina postojanja produkcije, Saša otvoreno priznaje doživljene uspone i padove, kao i nezaboravne trenutke. Osvrćući se na genezu produkcije, Saša dijeli izazove sa kojima se susreće u održavanju statusa najgledanijeg subjekta više od dvije decenije.

 

Uspjeh “Grand” produkcije ne pripisuje se samo meni, već kolektivnim naporima brojnih talentiranih pojedinaca. Brena i ja, kao osnivači i čelnici ove kompanije, dijelili smo jedinstvenu viziju onoga što bi uspješna proizvodnja trebala podrazumijevati. Pored toga, imali smo sreću da imamo posvećen tim zaposlenih koji su sa nama dugi niz godina. Njihov doprinos je nesumnjivo odigrao značajnu ulogu u kontinuiranom uspjehu i dugovječnosti “Grand” proizvodnje, koja je sada dostigla impresivnu prekretnicu od 25 godina. Saša je priznao da je bilo skeptika koji su u početku sumnjali u našu sposobnost da izdržimo ovaj poduhvat duže od nekoliko meseci, ali mi smo dokazali da nisu u pravu.

Zar nije fascinantno? I Brena i ja smo bili dio produkcije “Zam” gdje, nažalost, nismo bili vlasnici. Uprkos tome, uspeli smo da dovedemo brojne talentovane pevače i to je postala najuticajnija produkcija u to vreme. Međutim, nedostajalo je ulaganja u studije, emisije, scenografiju, rasvjetu i sve elemente koji daju raznolikost i glamur televiziji. Brena i ja smo imali drugačiju viziju, što nas je navelo da napustimo tu produkciju i napravimo “Grand” jer su svi pjevači već bili ovdje.

Lično sam doveo 90 posto njih, pa su mnogi vjerovali da će ih nova produkcija teško uvjeriti da pređu na drugu stranu. Ipak, odmah smo doneli odluku da uložimo pozamašan novac u novi studio u Beogradu, uz potpuno nove emisije, sveže ideje i inovativnu scenografiju u studiju RTS-a. U roku od godinu-dvije uspješno smo privukli brojne pjevače da se pridruže našoj produkciji. Vrijedi napomenuti da je u to vrijeme osnovan i “City Records”, koji se prvenstveno bavio pop pjevačima, a mi smo se specijalizirali za folk pjevače – navodi Popović, naglašavajući.

  • Osvrćući se na proteklih 25 godina, bitno je priznati da se uspjeh i dugovječnost “Grand” produkcije mogu pripisati trima različitim kategorijama pjevača. Prvo, tu su bili već afirmisani i afirmisani u svojim karijerama, kao što su Cune Gojković, Tozovac, Ana Bekuta, Mira Škorić, Nada Topčagić, Vesna Zmijanac, Marinko Rokvić, Mitar Mirić, Mile Kitić, Šaban Šaulić, Snežana Đurišić. Ovi cijenjeni umjetnici odmah su podigli “Grand” produkciju do novih visina. Drugo, tu su bili pevači koji su negovani van „Zvezde Granda“, među kojima su Saša Matić, Dejan Matić, Stoja, Jane. Iako je Indira već bila donekle popularna, “Grand” je odigrao značajnu ulogu u njenom daljem uspehu. Od 1999. do 2006., 2007. godine, kroz naš trud smo vidjeli pojavu brojnih talentiranih pjevača. Konačno, od 2004. godine “Zvezde Granda” su predstavile mnoštvo izuzetnih umjetnika, previše da bi ih i pominjemo. To je beskonačna lista koja ilustruje ogroman uticaj i uticaj naše proizvodnje.

Saša razmišlja o tome kako je Grand produkcija odigrala ključnu ulogu u spašavanju brojnih karijera, jer mnogi pojedinci upravo njoj pripisuju svoj profesionalni spas.

Što se tiče prve kategorije, važno je napomenuti da mi nismo stvarali ove pevače kao što su Tozovac, Cune, Snežana, Bekuta i drugi. Međutim, mi smo odigrali značajnu ulogu u očuvanju njihove popularnosti i upravljanju njihovim karijerama do današnjih dana. Žalosno je što mnogi od njih više nisu među nama, među kojima su i Esma Redžepova, Usnija Redžepova, Bora Drljača, Merima Njegomir. Izostanak Šabana, Marinka, Jane, Sinana i ostalih je zaista nevjerovatan. Ipak, uspješno smo podržavali i vodili karijere svih umjetnika koji su i danas živi, ​​što je od najveće važnosti. Nadalje, u industriju smo uveli i brojne nove talente. Vrijedi spomenuti i značajna finansijska ulaganja koja su posvećena Grandovim emisijama.

Počevši od 1998. godine, ako to uzmemo kao polaznu tačku, došlo je do bombardovanja 1999. godine zbog kojeg smo zastali. U prve dve godine nismo videli mnogo promena, ali oko 2002/03. počeli smo da ulažemo velika sredstva u ekrane, osvetljenje i scenografiju, stvarajući atmosferu koja podseća na “San Remo” gde su milioni ulagani godišnje. Iako nismo dostigli taj isti finansijski nivo, napravili smo značajan napredak, što su pevači prepoznali. Zbog toga je “Grand” produkcija postala leglo mnogih talentovanih umetnika. Svi su želeli da budu deo “Granda”. U svijetu narodne muzike bilo je gotovo nemoguće ostvariti uspješnu karijeru ako niste povezani sa “Grandom”. To je bio slučaj sa umjetnicima poput Adila, koji je imao pregovore sa nama, ali nije postigao dogovor, a ipak je uspio izgraditi uspješnu karijeru. Dženan Lončarević je još jedan primjer, iako se najviše povezivao sa “Grandom” – kako je Saša napomenuo, priznao je da li među zabavljačima postoji riječ za zahvalnost.

Ima pojedinaca koji se zahvaljuju “Grand” proizvodnji, dok drugi ne. Nije potrebno spominjati imena onih koji su zahvalni i koji su imali uspješne karijere nakon povezivanja sa “Grandom”. Međutim, većina, otprilike 90 posto, ovih pjevača ostaje lojalna “Grandu” i sa svima njima sam uspostavio divan odnos. Priznali oni to otvoreno ili ne, vjerujem da svi osjećaju zahvalnost prema “Grand” produkciji, kao i ja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here