KIVI ZA BOLJE RASPOLOŽENJE: Evo koju količinu ovog voća bismo trebali jesti dnevno

0
457

Kivi možda nije prva hrana koja vam pada na pamet kada razmišljate o najzdravijoj hrani za mozak. Međutim, studije o vitaminu C predstavljaju zapanjujuće rezultate. U studiji iz 2013., jedna grupa učenika povećala je dnevni unos kivija za oko dva, dok je druga konzumirala samo polovinu jednog.

Prema nalazima, ljudi koji su konzumirali dva kivija dnevno bili su generalno sretniji. Tačnije, ta grupa je pokazala znake povećane energije i entuzijazma, kao i pad negativnog raspoloženja na kraju studije. Istraživači su otkrili snažnu korelaciju između stanja raspoloženja pojedinaca i njihovog statusa vitamina C u drugoj studiji iz 2018. objavljenoj u časopisu Antioxidants.

Mozak sadrži značajne količine vitamina C. Vitamin C mora biti pravilno apsorbovan i transportovan kako bi neuroni (nervne ćelije) i glija (mreža ćelija koja podržava nervni sistem) pravilno funkcionisali. Stvaranje neurotransmitera, uključujući i one koji utiču na naše raspoloženje, zavisi od vitamina C. Ukratko, ovo ukazuje da je kritično da dobijete adekvatan vitamin C jer ga vaš mozak zaista voli (i zahtjeva).

Ostatak pročitajte OVDJE.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here