Božićna korizma počela je u utorak i traje četrdeset dana. Sastoji se od dva sastavna dijela – tjelesnog i duhovnog – oba su jednako značajna i ne smiju se zanemariti, istaknuo je svećenik.

 

 

 

Slijedeći načela posta i učenja svetog Ivana Zlatoustog, post samo u tjelesnom smislu uz uzdržavanje od namirnica životinjskog podrijetla postaje uzaludan ako nije popraćen duhovnim postom. Preporuča se da se ovo razdoblje apstinencije iskoristi u svrhu pročišćavanja našeg fizičkog tijela i naše duše od djela prijestupa. Prema svetom Ivanu Zlatoustom, nije dovoljno hvaliti se tjelesnim žrtvama poput produljenog posta, uzdržavanja od određene hrane i pića te nošenja neudobne odjeće.

 

 

 

 

Umjesto toga, treba razmisliti o tome jesu li postigli unutarnji mir i mogu li ostati smireni suočeni s ljutnjom i agresijom. Koja je svrha kažnjavanja tijela ako su gorčina i neprijateljstvo i dalje prisutni? Božićni post, po uzoru na Isusa Krista, izvorno je trajao samo sedam dana. Međutim, Svekršćanski sabor 1166. godine odlučio je produžiti post na 40 dana. Unatoč tome, osobama koje zbog zdravstvenih ili drugih razloga ne mogu održati 40-dnevni post, dopušteno je pridržavati se “malog posta” sedam dana. Zajednica još uvijek nije sigurna treba li one koji ne odluče post smatrati grešnicima. Teret grijeha stalno je prisutan u našim životima, često proizlazeći iz naše vezanosti za osnovne potrebe poput hrane, odmora i slobodnog vremena, koje mogu postati idoli. Ova vezanost može dovesti do života nemoralnog ponašanja. Da bismo oslobodili svoj duh, potrebno je uklopiti dnevni post u svoje rutine. Iako zanemarivanje posta ne mora nužno predstavljati grijeh, ono također ne pomaže u potrazi za oslobođenjem od grešnog ponašanja.

 

 

 

 

Post je jedna od mnogih metoda za otklanjanje grijeha. Otac Gojko Perović navodi da svjesni post dovodi do čišćenja i tijela i duše. Svetost nije svojstvena ljudskoj naravi i zahtijeva uporan trud. Odsutnost problema u prošlosti ne jamči glatku budućnost. Stoga je od presudne važnosti svaki dan ustrajati u težnji za slobodom od grijeha. Post je praktičan pristup postizanju ovog cilja, budući da pomaže u otklanjanju grijeha. O. Perović daje smjernice kako se kretati ovim putem. Kako bismo bili spremni za neočekivani povratak Gospodina, ključno je dosljedno raditi na uklanjanju grijeha iz vlastitog života. Neće biti prilike očistiti se od grijeha u posljednjem trenutku, stoga je važno učiniti to svakodnevnom praksom. Post je vrijedan alat u ovoj potrazi, jer obučava dušu da se oslobodi svjetovnih želja i jača vjeru u Gospodina. Ovo je nužna praksa za sve vjernike.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here