Zašto neke ljude komarci više grizu i jesu li ugroženiji oni koji imaju “slatku krv”

0
1148

Svaka osoba izbacuje više od 300 različitih hemikalija iz svoje  kože. Bez obzira koliko se trudili izbjegavati komarce i bez obzira koliko koristili razne preparate da ih otjearate, oni se na neke ljude jednostavno zalijepe. Postoje dobri razlozi zašto je to tako, piše “The Healthy”. Važno je napomenuti da komarci prate ljude po njihovom mirisu. Ženke uključuju sva svoja čula kako bi odlučile žele li ugristi nekoga ili ne.

Ugljični dioksid koji ljudi izdahnu zajedno s različitim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu osjetiti čak i kada su udaljeni 30 metara od čovjeka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce. “Svaka osoba izbacuje više od 300 različitih hemikalija sa svoje kože, a čak 100 ih se nalazi u dahu” rekao je. Miris kože na koju komarci reagiraju ovisi o njihovoj vrsti. Žuti komarci i tigrovi reagiraju na mliječnu kiselinu, a vrste Anopheles privlače masne kiseline, tvrdi Knols. Mješavina hemikalija i mirisa zapravo ovisi o nama. Šminka, kozmetika, ishrana, pH kože.

Sve ove stvari čine mješavinu hemikalija, tako da vaš miris zapravo ovisi o tome šta koristimo i jedemo u datom trenutku. Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zbog toga što imaju “slatku” krv. Neki također vjeruju da uzimanje vitamina B skupine i bijelog luka čini ljude manje privlačnim ovim insektima, prenosi Avaz. Knols kaže da za to nema dovoljno dokaza. Do tada nam jedino preostaje da se špricamo preparatima za zaštitu od komaraca kako bi sebe poštedili nepotrebne nervoze i nastanka krastica od češanja.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here