ŽENE, NE SMIJETE IH IGNORISATI: Opasni simptomi koji pokazuju da su vam hormoni POTPUNO POREMEĆENI!

0
360

Žene svih životnih dobi su tokom života podložne promjenama i nepravilnom odnosu hormona. Progesteron i esterogen su dva hormona koja se ciklično proizvode u tijelu žene, tokom svakog mjeseca. Oni mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa.
Ovaj hormonski disbalans može jako uticati na zdravlje žene, ali također može biti i znak ozbiljnijih poremećaja.

Endokrine žlijezde proizvode hormone, kao što su epifiza, hipofiza, nadbubrežna žlijezda, gušteraca i štitnjača. Također, proizvođači hormona su i jajnici koji stvaraju spolne hormone. Uloga hormona je metabolička, reproduktivna i produktivna. Oni također imaju i uticaj na mentalno stanje organizma.

Estrogen je primarni ženski spolni hormon. On utiče na stvaranje masnih naslaga i na povećanje mase. Nedostatak estrogena izaziva razne simptome poput izostanka ili neredovnog menstrualnog ciklusa, preuranjena menopauza, promijene u raspoloženju, nemogućnost začeća. Drugi važan hormon kod žena jeste progesteron, koji zajedno sa estrogenom reguliše ciklus. On je jako važan tokom trudnoće, jer od njega zavisi zdravlje bebe. Zato se i naziva “zaštitnik trudnoće”.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here