Srbiju tijekom nadolazećeg vikenda očekuje jače zahlađenje. U petak je veći dio zemlje bio zahvaćen pojačanim odijevanjem. Sredinom dana u severnim krajevima predviđa se kiša, dok će u ostalim delovima Srbije padavine biti posle podne i uveče. Intenzitet padalina očekuje se u drugoj polovici dana, a najviše padalina očekuje se tijekom večeri i noći u središnjim i zapadnim područjima zemlje.

 

 

 

 

Oborina će se uglavnom sastojati od kiše, iako se u gorju na visinama iznad 1200 metara očekuje snijeg. Snježna granica tijekom noći trebala bi se spustiti do 800 metara, a do subote ujutro očekuje se još veći pad do 500 metara nadmorske visine. S početkom drugog dana vikenda očekuje se osjetno smanjenje temperature, što će dovesti do osjetnog zahlađenja. Očekuje se da će to također uzrokovati prelazak prvotno prognozirane kiše u susnježicu i snijeg u južnim, jugoistočnim i nižim zapadnim područjima regije. U međuvremenu će u Vojvodini padavine prestati, dok će u ostalim krajevima na sjeveru Srbije i oko Beograda prestati pred kraj dana i večer.

 

 

 

 

Prognoza pokazuje da treba očekivati ​​značajnu količinu snijega, procjenjuje se do 20 centimetara na širem području, a lokalno i do 30 centimetara. U planinskim predjelima Srbije očekuje se nakupljanje snijega od 10 do 30 centimetara, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima. Prognoze predviđaju da će u nižim predjelima pasti oko 5 do 15 cm snijega, dok se u južnim i jugozapadnim krajevima Srbije očekuje do 20 cm snijega u nižim predjelima. Od petka poslijepodne do subote navečer procjenjuje se između 20 i 40 mm oborine, s mogućnošću do 50 mm po četvornom metru u središnjim područjima i do 60 mm u južnim i jugozapadnim krajevima.

To znači da će u roku od 30 sati na pojedinim područjima pasti onoliko oborine koliko iznosi prosječna mjesečna količina za cijeli mjesec studeni. U nekim će krajevima navečer doći do promjene oborine iz kiše u snijeg, no ta će promjena biti manje zamjetna u središnjim predjelima s nižim nadmorskim visinama pa će padati relativno manje snijega.

 

 

 

 

 

Predviđa se da će snježne padavine zahvatiti brojna područja u Srbiji, uključujući Užice, Kosjerić, Požegu, Bajinu Baštu, Ivanjicu, Novi Pazar, Kosovo i Metohiju, Kuršumliju, Vranje, Pirot i Leskovac, ali i brdsko-planinska područja. U okolini Niša, Kruševca, Kraljeva, Bora i Majdanpeka padaće i slab sneg. Tjedna vremenska prognoza predviđa povremene pljuskove snijega u Srbiji, ali neće biti značajnijeg povećanja padavina. Najviša temperatura u Srbiji biće od 0°C na jugu do 5°C na severu i istoku.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here