Tijekom protekle nedjelje snažna oluja, koju karakteriziraju jaki vjetrovi, niske temperature i snježne padavine, zahvatila je razna područja Rumunjske, Bugarske i istočne regije Srbije. Nadalje, loše vrijeme proširilo se na malo veće područje, posebno u okrugu Moldavije.

 

 

 

 

Prema izvještajima rumunjskih medija, snježne padaline zabilježene su u Bukureštu, glavnom gradu zemlje, kao i u Tulcei, regiji koja se nalazi blizu ukrajinske granice. Istog dana u Bukureštu je oštećeno ukupno devet vozila, a nevrijeme je izazvalo pad 11 stabala. Lokalitet Tulcea predstavljao je ogroman problem jer su brojna vozila bila blokirana na više glavnih cesta. Prema podacima Inspektorata za izvanredne situacije, Digi24 tvrdi da je na stazi ostalo zaglavljeno 15 automobila u kojima su bile približno 32 osobe. Kako je dan odmicao, brojka se povećala na 78 automobila s procijenjenim ukupno 63 osobe.

 

 

 

 

Srećom, spasilačka ekipa uspjela je osloboditi one koji su još bili zarobljeni u pogođenoj blizini. Nadalje, 47.119 domova u 53 naselja u regiji Tulcea ostalo je bez struje. U masivu Maranga spasilačka ekipa nije spašavala samo one kojima je bilo potrebno spašavanje, već i turiste i planinare koji su se uključili u pomoć. Spasilačka služba Rumunjske nedavno je iznijela detalje o incidentu organizirane skupine. Prema izvješćima, grupa je imala mali broj instruktora nerazmjeran broju prisutnih turista. Šteta što su odlučili nastaviti svojim putem tijekom oluje, unatoč opasnim uvjetima. Tada je na tom području već bio nakupljen sloj od 15 centimetara snijega, a padalo je i prethodnih dana. Ove okolnosti učinile su ga neprikladnim za planinarenje.

 

 

 

 

Slična situacija dogodila se u Bugarskoj kada su snježne padaline pogodile nekoliko regija koje se nalaze u jugozapadnom dijelu zemlje. Prema priopćenju za javnost, žuto upozorenje trenutno je na snazi ​​za pet regija, uključujući Sofiju, Pernik, Ćustendil i Blagoevgrad. Tijekom noći osam autobusa s ukupno 500 putnika bilo je zapriječeno na dijelu ceste koja povezuje Bugarsku i Rumunjsku. Vesti javljaju da je snježna oluja u sjeveroistočnom dijelu Bugarske izazvala probleme u prometu. Nadalje, loše vrijeme dovelo je do gubitka struje na više od 1000 mjesta. Prema najavama meteorologa, i idućih dana očekuje se isto vrijeme uz slične uvjete. Predviđa se da će do stabilizacije vremena doći tek krajem ovog tjedna.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here