PRIJETI LI NAM NOVI ČERNOBILJ? U Ukrajini lete projektili, a sve vrijeme radi 15 NUKLEARNIH REAKTORA! “Opasnost vreba sa tri strane”

0
330

Vijest da je ruska vojska zauzela Černobil je probudila sjećanja na 1986. godinu kada je došlo do strašne eksplozije jednog od četiri reaktora u nuklearnoj elektrani u ovom gradu, što je dovelo do najveće nuklearne katastrofe u historiji čovječanstva. Nastao je strah zbog trenutnog rata u Ukrajini, te su se pojavile spekulacije da je povećan ivo radijacije u Černobilu.

Ali, u Ukrajini postoje četiri nuklearne elektrane koje bez obzira na rat rade normalno, a to su: Rovno, Hmeljniciki, Južna Ukrajina i Zaporožje. U tim elektranama ukupno ima 15 nuklearnih reaktora. I više nego dovoljno da cijeli svijet ima još jednu veliku brigu. Slike i snimci sa ratišta pokazuju žalost jer su se na meti raketa nalazili i civilni objekti i stambene zgrade.

Profesor na sistemu Civilne odbrane na Fakultetu bezbjednosti Vladimir Jakovljević je rekao da je rizik dosta veliki. “Ako neki projektil pogodi nuklearnu elektranu u Ukrajini može da se stvori isti efekat kao u nuklearnom ratu..

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here