Iako je prošlo 42 godine od njegove smrti, bivši predsjednik bivše države Jugoslavije, Josip Broz Tito, i dalje se smatra jednom od najuticajnijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i širom svijeta. Oni koji se sjećaju vremena iz Titove Jugoslavije uglavnom tvrde da je to bilo vrijeme puno pozitivnih aspekata, i da je to bila država u kojoj su svi ljudi, posebno radnici, živjeli dostojanstvene živote. U poređenju sa današnjim vremenima, kada se većina suočava sa siromaštvom i egzistencijalnom nesigurnošću, mnogi se sjećaju tog perioda kao vremena kada su osnovne potrebe građana bile zadovoljene, a društvo je bilo manje pogođeno ekonomskim nejednakostima.Za vrijeme njegove vladavine, tačnije 1946. godine, bila je kupljena jedna od najluksuznijih vila smještenih u Njujorku.

Nedavno je ta vila  prodata za iznos od 50 miliona dolara. Novi vlasnik vile je kompanija Douglas Elliman. Ova vila je izgrađena od krečnjaka i nalazi se u jednoj od najpoznatijih i najprestižnijih ulica u Njujorku. Konkretno, smještena je na Petoj aveniji na Menhetnu. Dugo godina vlasnici ove vile bili su ljudi iz Jugoslavije.Vila je svojevremeno dobila nadimak “dvorac” zbog toga što se vjerovalo da je to mjesto gdje je Josip Broz Tito provodio svoje slobodno vrijeme. Međutim, vrijedno je napomenuti da se informacije o tačnom boravku Tita u ovoj vili nisu potvrdile.

Osim toga, stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama često je koristila ovu vilu, dok su i ostale države nasljednice bile uključene u korištenje ovog prostora. Države koje dijele nasljedstvo ove vile su Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija. Novi vlasnici vile su takođe preuzeli odgovornost za sve troškove vezane za transakciju, čime su omogućili uštedu od 11% bez ikakvih problema.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here