PARAĆINAC NE PLAĆA GRIJANJE DO KRAJA ŽIVOTA: Delimir zasadio drvo koje grije bolje od uglja, raste do 20 m i donosi OGROMNU zaradu

0
210

Posljednjih godina paulovnija, koja potiče uz daleke Kine, u našoj zemlji je sve poznatija zbog svog brzoh rasta pa možemo njena visoka stavla da vidimo ispred kuća, na parkinzima, dvorištima a ovo drvo iz daleke Kine i Japana, osim u Šumadiji, korjenje je pustilo i u Pomoravlju.

Oni koji su je zasadili misle da je ovo brzorastuće drvo koje je ime dobilo po kćerki ruskog cara Ani Pavlovnoj, ima mnogo prednosti u odnosu na drugo drveće, između ostalog, ako ima dobre uslove za rast stabla, nakon pet godina dostići će visinu i do 20 metara visine.

Njena kalorična vrijednost je veća od mrkog uglja što je čini sjajnom za ogrjev. Koristi se za izradu pelete i bioetanola zbog svoje jako visoke energetske vrijednosti. Poznata je i po jakoj čvrstini, nema čvorova i jako je laka za obradu, iako prima voju i otporna je na vlagu, čim je našla široku primjenu u izradi stolarije, namještaja, parketa i muzičkih instrumenata.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here