Fila tvrdi da je obrazovanje ključno za sve aspekte društva i izražava mišljenje da smo propustili očuvanje visokog standarda obrazovanja koji je postojao u periodu stare Jugoslavije. Gostujući u emisiji Srbija Danas, Vesna Fila, bivša direktorka OŠ “Vladislav Ribnikar” i pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu prosvetnu saradnju, razgovarala je o tragičnim događajima od 3. maja, kada je mladi napadač brutalno usmrtio devetoro djece i čuvara škole. Takođe, dotakla se i aktuelnih izazova u sektoru obrazovanja.Vesna Fila je zlatnim slovima upisana u istoriju OŠ “Vladislav Ribnikar” kao jedan od najuspješnijih direktora, ne samo zbog izuzetnih rezultata koje je postigla, već i zbog dubokog utiska koji je ostavila na generacije učenika koje je podučavala kao profesor francuskog jezika. Njeno ime je neodvojivo od OŠ “Vladislav Ribnikar”, a prvi put nakon tragičnih događaja od 3. maja, pristala je da razgovara sa domaćim medijima.
Iako vidno potresena zbog događaja u školi sa kojom je emotivno povezana, Fila izražava nemogućnost razumijevanja onoga što se desilo. „To je nešto što niko ne može shvatiti. To je neopisiva tragedija. Da mogu vratiti tu djecu, bez ustručavanja bih pristala na rušenje same škole “Ribnikar”, bez ikakvog traga ostavljenog, samo da ta djeca ponovo budu živa. Nažalost, to je nemoguće, i ostaće trajne posljedice“ – zaključuje Fila.OŠ “Vladislav Ribnikar”, smještena u samom srcu Beograda, na Vračaru, bila je poznata kao elitna škola. Međutim, Fila naglašava da se taj termin često pogrešno interpretira u javnosti, objašnjavajući kakav je zapravo bio “elitizam” u toj školi. „Elitizam ove škole proizlazio je iz izuzetno kvalitetnog obrazovanja koje smo nudili, a nije se odnosio na materijalnu elitu. Djeca naših spremačica, učitelja, pa čak i moja komšinica koja nije imala nikakve veze s elitom, sva su imala priliku upisati se u tu školu. Elitizam je bio prisutan samo u kvalitetu. Insistirala sam na visokom obrazovanju i kvalifikovanom osoblju“ – ističe Fila, dodajući: „Elitizam se odnosio na osećaj pripadnosti školi, na to da ćeš jednog dana, kada postaneš uspješna osoba, moći da kontaktiraš sa svojim školskim drugovima koji su razasuti po svijetu, kako u privatnom tako i u poslovnom smislu… Đaci iz “Ribnikara” širom svijeta često pomažu jedni drugima, stvarajući tako mrežu podrške. Takav elitizam sam ja njegovala.“ Upitana kako je došlo do tragedije s dječakom-ubicom, Fila odgovara da je došlo do propusta u reagovanju na vrijeme, budući da je dječak pokazivao izolaciju i asocijalnost, zahtevajući brzu reakciju. „Ne želim optuživati ili opravdavati, ali očigledno je došlo do propusta jer nije bilo pravovremenog reagovanja.
Dječak je pokazivao znakove izolacije i asocijalnog ponašanja, i trebalo je hitno reagovati. Roditelji, škola i, eventualno, čula sam da je imao kontakt s psihijatrima, svi su morali reagovati. Dječak je očigledno bio bolestan, i nijedan zdrav čovjek ne bi počinio takav zločin – smatra Fila. Prema njenim informacijama, dječak-ubica nije bio žrtva vršnjačkog nasilja. – Na osnovu mojih saznanja i informacija koje sam dobila od bivših kolega i roditelja djece, ne bih rekla da je dječak bio žrtva vršnjačkog nasilja. Razgovarala sam s kolegama i nekim roditeljima… Vršnjačko nasilje postoji, ne bježim od toga, ali kako okolina reaguje na to, da li preventivno djeluje ili ne, to je drugo pitanje. Nikada nisam, apsolutno, patila od autoriteta. Nije me zanimao identitet djeteta, samo me zanimalo da to dijete bude dobro i da se pravovremeno reaguje – izjavila je Fila.Ostatak intervjua pogledajte na videu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here