Iako je situacija žena u mnogim zemljama doživela značajno poboljšanje, to nije slučaj za žene u Iranu i većini zemalja Bliskog istoka. Ipak, uprkos strožim pravilima koja vladaju u tim zemljama, jedna Neda je donela hrabar korak koji je izuzetno zabranjen u njenoj domovini – bavila se prostitucijom.Žena po imenu Neda iz Teherana, Iran, frizerka po zanimanju, odlučila se na prodaju svog tijela kako bi prevazišla finansijske izazove nakon razvoda i obezbijedila bolji život svom djetetu usljed teške ekonomske situacije.”Nisam ponosna zbog onoga što radim, ali koje drugo rješenje imam?”, izjavljuje Neda. Ona danju radi kao frizerka, ali noću se bavi prostitucijom, osećajući se prisiljenom na prodaju svog tijela.
“Živim u društvu gdje se žene ne poštuju, ekonomska situacija je u padu, a cijene neprestano rastu gotovo svakog dana”, dijeli svoje iskustvo.Iako nije ponosna na svoj posao u prostituciji, kao samohrana majka, Neda tvrdi da nije imala drugu opciju. “Moram brinuti o svom sinu. Prostitucija donosi dobru zaradu, a sada planiram kupiti malu kuću u centru grada. Ovo je tužna stvarnost mog života. Doslovno prodajem svoju dušu.”Iranske vlasti su 2012. najavile nacionalni program za suzbijanje prostitucije. Međutim, prema nezvaničnim izveštajima nevladinih organizacija (NVO) i istraživača, broj ljudi u *eks industriji neprestano raste. Konzervativni verski establišment Irana dugo je negirao postojanje seksualnih radnica, optužujući prostituciju kao zavjeru sa Zapada koja ima za cilj iskvarenje omladine ili krivljenje žena za navodne greške sa nemoralnim muškarcima.
Statistike različitih NVO-a pokazuju da su 2016. godine prostitucijom bile obuhvaćene i djevojčice od 12 godina.Ovaj posao donosi sa sobom ozbiljne opasnosti.”Muškarci su svjesni da je prostitucija nelegalna u Iranu i da žene podležu strogim kaznama, i to iskorištavaju. Često se dešavalo da imam intimne odnose sa klijentima koji mi nisu platili, ali nisam mogla da se obratim vlastima”, izjavila je Mahnaz, studentkinja na Univerzitetu u Teheranu koja se bavi se***alnim radom radi zarađivanja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here