S dolaskom ljeta pojavljuju se i komarci. Trenutno nisu pretjerano dosadni, a njihova prisutnost je minimalna u večernjim satima. Ipak, važno je biti oprezan i opremiti se strpljenjem i raznim sprejevima.

Postoje alternativne metode suzbijanja komaraca koje ne uključuju korištenje kemikalija. U Italiji su ljudi prihvatili prirodne repelente protiv insekata, posebno jedinstveni miris koji se koristi već godinama. Dobra vijest je da ovaj specifični miris odbija samo komarce. Tražite li učinkovito sredstvo protiv komaraca? Kako se približava proljeće i ljeto, predstavlja savršenu priliku za uživanje u prirodi, bilo da se radi o održavanju vrta ili opuštanju na terasi ili balkonu.

Nažalost, ovo divno iskustvo često poremeti prisutnost komaraca, koji su raširena smetnja na raznim kontinentima. Talijani su stekli reputaciju svojom snalažljivošću u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Talijani su domišljato osmislili metodu za uživanje u ljetnim noćima bez komaraca bez straha od napada.

Umjesto pribjegavanja rješenjima temeljenim na kemikalijama, pronašli su način za korištenje prirodnih tvari, osiguravajući i sigurnost i ekološku svijest. U Italiji, gdje kombinacija topline i vlage stvara idealno tlo za razmnožavanje komaraca, mještani su otkrili učinkovit lijek za obranu od ovih dosadnih insekata. Upotrebom prirodnih repelenata uspješno su uspjeli zadržati komarce podalje. Jedan popularan pristup uključuje stvaranje jedinstvene mješavine. Započnite s ulijevanjem vinskog octa u plastičnu čašu, napunite je otprilike do tri četvrtine njezinog kapaciteta.

Zatim dodajte ploške luka i obilato pospite limunovom koricom po vrhu. Kako biste se suzbili komarci unutar granica vašeg doma, ključno je strateški postaviti pripremljene staklenke na mjesta gdje se ovi dosadni insekti obično okupljaju. Pojačajte svoju obranu od komaraca uključivanjem prirodnih biljaka protiv insekata u svoju okolinu. Razmislite o uvođenju sljedećih biljaka koje su se pokazale učinkovitima u odbijanju komaraca: lavande, ružmarina, citronele i kadulje. Ne samo da ove biljke djeluju kao pouzdana zaštita od komaraca, već i dodaju vizualnu privlačnost vašem vrtu ili balkonu. Vektorske bolesti, uključujući one koje prenose komarci, uključuju prijenos uzročnika bolesti s komaraca na ljude njihovim ugrizom.

Pojava ovih bolesti prati sezonski trend koji odgovara reproduktivnom ciklusu komaraca, a vrhunac je tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Klimatske promjene igraju značajnu ulogu u pojavi i prijenosu bolesti koje prenose komarci, budući da rastuće temperature i povećana količina oborina stvaraju optimalno okruženje za razmnožavanje komaraca. Osim toga, globalno širenje ovih bolesti olakšavaju različiti čimbenici, uključujući međunarodnu trgovinu, prijenos komaraca kroz odbačene gume, česta putovanja i migraciju ljudi. Malarija, poznata tropska bolest koju prenose komarci, smatra se jednom od najznačajnijih bolesti uzrokovanih ovim insektima.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), bilo je više od 200 milijuna novih slučajeva malarije prijavljenih u svijetu u 2015. Većina tih slučajeva, što čini 90%, bila je koncentrirana u tropskim i suptropskim afričkim zemljama, dok je 7% pronađeno u zemlje jugoistočne Azije, a preostalih 2% dogodilo se u regiji istočnog Sredozemlja. Prije više od pola stoljeća naša je regija postigla izvanredan podvig iskorjenjivanjem malarije, što je dovelo do nevjerojatnog broja od 430.000 izgubljenih života. Ipak, postoje povremeni slučajevi bolesti kod pojedinaca koji su putovali u tropska i suptropska područja i tamo se zarazili. Simptomi se mogu manifestirati po povratku u Hrvatsku. 2016. godine ZZJZ Sisačko-moslovačke županije obilježio je Svjetski dan borbe protiv malarije, osvijetlivši tu temu. Još jedna virusna bolest koju prenose komarci i koja zahtijeva pozornost je denga groznica. Posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnog porasta prevalencije denga groznice, virusne bolesti koju prenose komarci, na globalnoj razini. I naša regija je pogođena ovim problemom.

  • U Hrvatskoj je za širenje virusa odgovoran azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji je prvi put identificiran u Zagrebu 2004. godine. Od svog prvog otkrića, ova posebna vrsta komaraca neprestano se širi duž jadranske obale. Godine 2010. na području Pelješca prijavljen je prvi dokumentirani slučaj infekcije virusom denge virusa lokalnog porijekla. Žuta groznica, vrlo opasna virusna hemoragijska bolest koja se prenosi ubodom komaraca, predstavlja značajan rizik za dobrobit ljudi.

Regije u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi s endemskom žutom groznicom posebno su osjetljive na ovaj virus. Ipak, primjenom različitih pristupa cijepljenju međunarodna zajednica je učinkovito suzbila širenje ove zarazne bolesti i smanjila vjerojatnost potencijalnih raširenih epidemija.

  • Za borbu protiv žute groznice provedene su različite strategije, poput redovite imunizacije djece u područjima gdje je bolest raširena, provođenja velikih kampanja cijepljenja u visokorizičnim zemljama i osiguravanja da pojedinci koji putuju u regije osjetljive na žutu groznicu budu propisno cijepljena.

Zahvaljujući ovim proaktivnim mjerama, globalna pojava žute groznice uvelike je smanjena. Iako je vrijedno spomenuti da u Hrvatskoj nije bilo dokumentiranih slučajeva žute groznice, i dalje je imperativ za pojedince koji putuju u zemlje s endemskim područjima žute groznice da prime potrebna cijepljenja. To ne samo da štiti vlastito zdravlje, već i sprječava unošenje bolesti u nova područja.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here