Sudski postupci koji su u toku protiv roditelja Koste Kecmanovića i dalje su istaknuta tema diskusije u raznim srpskim medijima. Važno je napomenuti da majka trenutno izbjegava vlasti, dok je otac u pritvoru devet mjeseci. Početak građanskog suđenja porodici Kecmanović, koju čine majka, otac i sin Kosta Kecmanović, danas je značajan trenutak.

 

 

 

 

Ovo suđenje se odnosi na razorni incident koji se dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja, a koji je rezultirao tragičnim gubitkom devet drugova iz razreda i stražara, a šestoro je povređeno. Zakazano je da se sudski postupak vodi u Višem sudu u Beogradu. U nastavku, sljedeća faza suđenja uključivat će svjedočenja žrtava. Nakon pripremnog ročišta u oktobru, suđenje je počelo i produženo do decembra. Porodice pogođene tragedijom – Božović, Čikić, Martinović, Aćimović i Vlahović – dale su svoje izjave za to vrijeme. Nina Kobiljski, koja je tragično izgubila kćer, inicirala je njeno svjedočenje koje je u toku. Nakon nje govorit će i njen suprug, kao i članovi porodica ostalih žrtava.

 

 

 

 

Tokom prethodnog ročišta, Ninine riječi duboko su odjeknule kod svih prisutnih dok je prepričavala bolne detalje naizgled beskonačne patnje. „Po dolasku u školu susreo sam se sa mnoštvom ljudi i vozilom hitne pomoći. Bio je to prizor koji me je iznenadio. U kolima hitne pomoći sam otkrio Emmine drugarice, drhtave i uprljane košulje. Oni su prepričavali pucnjavu i svoje čudesno bijeg”, podijelila je ona. Ne znajući za detalje koje su ispričali prijatelji njene ćerke, Nina je nepokolebljivo stajala pored ulaza u školu, pokazujući nepokolebljivo strpljenje dok je čekala dolazak svoje ćerke. Vrijeme je otkucavalo, a Cela, Ninina mlađa kćerka, držala se uz nju, drhteći, dok su joj suze tekle niz lice dok je dozivala svoju dragu sestru, samo oličenje njene inspiracije. Nina je detaljno opisala užasavajuće događaje koji su se odigrali, prepričavajući kako je Emmin kolega pogođen u nogu, a njihov nastavnik istorije također je zadobio povrede. Prije incidenta, Emma je spomenula svoju posvećenost učenju za čas historije, izražavajući želju da postigne još dvije petice za najbolju ocjenu. Kada je haos splasnuo, Nina se raspitivala o Emminom akademskom učinku i laknulo joj je kada je saznala da je briljirala i postigla sve svoje ciljeve za taj dan.

 

 

 

 

 

Zabrinuta za Emminu dobrobit, Nina je posjećivala bolnice i razgovarala sa svima koji bi mogli imati informacije o njenoj prijateljici. Čak se smjestila na ulazu u bolnicu, tražeći bilo kakve novosti. Tužbu je podnelo 27 tužilaca koji zastupaju porodice žrtava, a navodeći maloletne osobe K.K. i njihovi roditelji kao optuženi. Sud će u konačnici odlučiti o ishodu slučaja nakon okončanja pravnog postupka, odlučujući da li će u potpunosti ili djelimično uvažiti tužbe porodica ili ih potencijalno odbaciti. Pred građanskim sudom pokrenut je sudski postupak tražeći nadoknadu za patnju koja je pretrpjela zbog emocionalnog stresa i strepnje uzrokovane preranom smrću voljene osobe. Uz ovu tužbu, podnet je i zahtev za novčanu rentu, koja označava predstojeću isplatu određenog novčanog iznosa počevši od dana donošenja sudske presude i nastavljajući sve dok to okolnosti zahtevaju. Ovaj zahtjev se postavlja u iščekivanju budućih nematerijalnih gubitaka koji nastaju zbog psihičke patnje pretrpljene zbog gubitka voljene osobe.

 

Optuženi su otac i majka dječaka, kao i vlasnik i instruktor streljačkog kluba u kojem se dječak obučavao za vatreno oružje. Međutim, važno je napomenuti da dječak, zvani K.K., ne može biti krivično odgovoran za masakr jer je tada imao manje od 14 godina. Imajući to u vidu, sud se saglasio sa predlogom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da se suđenje odvija u zatvorenoj sudnici. Pored toga, porodica Dukić, koja je tragično izgubila ćerku 3. maja, podnela je odvojenu tužbu protiv Kecmanovića, škole u kojoj se incident dogodio i Vlade Srbije. Štaviše, profesor istorije koji je zadobio teške povrede tokom incidenta nedavno je podneo tužbu protiv roditelja K.K.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here