Gejše imaju jedinstven položaj u Japanu, poznat kao Zemlja izlazećeg sunca. Oni oličavaju suštinu japanske kulture i istorije, očaravaju posmatrače svojim izuzetnim kimonima, zadivljujućim frizurama i izvanrednom šminkom.

 

 

 

 

 

 

Njihova ljepota, elegancija i samodisciplina opširno su dokumentirani u literaturi i filmovima, privlačeći bezbrojne pojedince koji žude svjedočiti njihovom prisustvu ili čak uspostaviti vezu. Ipak, broj autentičnih gejša je sve manji, ostavljajući sve manje mogućnosti da ih upoznate iz prve ruke. Tradicija gejše, koja datira vekovima unazad u Japanu, doživela je značajan rast pre otprilike 400 godina. Zabluda da gejše nude seksualne usluge nastala je u zapadnom svijetu.

 

 

 

 

 

 

 

Međutim, na japanskom, izraz “gejša” zapravo znači umjetnica, koja se odnosi na žene koje su tradicionalno zabavljale i osvajale muškarce kroz različite oblike umjetničkog izražavanja poput muzike, plesa, pjevanja, čitanja i upuštanja u duhovite razgovore. Postati gejša nije samo profesija, već način života. Svaka gejša prolazi kroz opsežan i zahtjevan program obuke koji traje nekoliko godina, a posvećen je ovladavanju vještinama kao što su ples sa navijačima, sviranje muzičkih instrumenata, pisanje poezije, slikanje, pjevanje, čajna ceremonija, kao i njegovanju elegantnih pokreta i gracioznih gestova. Gejše utjelovljuju idealiziranu sliku savršene žene, pedantno se kao takve predstavljaju muškarcima kroz svoju odjeću i šminku.

 

 

 

 

 

U svojim interakcijama sa muškarcima, gejše se upuštaju u razgovore koji obuhvataju širok spektar tema, od svakodnevnih i trivijalnih stvari do teških političkih rasprava. Zadržavajući veo anonimnosti, ove osobe su vješte u kontaktu s muškarcima različitih sklonosti – bilo da su stidljivi, nezainteresovani ili čak arogantni. Kako bi osigurali zadivljujuće razgovore s utjecajnom klijentelom, oni marljivo pregledavaju novine i budu u toku s najnovijim političkim i sportskim vijestima. Iako je brak zabranjen, osim ako ne napuste svoju profesiju, slobodni su da nastave romantične veze, pa čak i da zasnuju porodicu.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here