Holesterol može da izazove infarkt ili moždani udar: Ove namirnice će vam pomoći da kontrolišete vrijednosti masnoća u krvi

0
228

Čuvajte svoje zdravlje.

Lipoprotein niske gustine ili “loš holesterol” je glavni faktor rizika za probleme sa lipidima u krvi i kardiovaskularne bolesti. LDL se nakuplja na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, a s vremenom plak uzrokuje sužavanje krvnih sudova. Međutim, ovo se može izbjeći dijetom.

Čaša crnog vina može smanjiti loš holesterol.

Resveratrol, spoj u kožici grožđa koji je prisutan u crnom vinu, može spriječiti oštećenje krvnih sudova, smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, kao i loš holesterol. Zloupotrebu alkohola treba izbjegavati jer može dovesti do niza drugih zdravstvenih problema, smatraju stručnjaci. Uz ručak je prikladna samo čaša crnog vina.

Orašasti plodovi i čaj

Antioksidansi uključeni u zeleni i crni čaj pomažu u smanjenju nivoa masnoća u krvi. Kardiovaskularni sistem može imati velike koristi od pravilno skuhanog čaja bez dodatnog šećera ili vrhnja. Orašasti plodovi su bogati sa polinezasićenim masnim kiselinama. Bademi, pistaći ili oradi mogu da smanje loš holesterol.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here