Gdje najčešće griješimo sa sredstvima za dezinfekciju ruku?

0
739

Osim pridržavanja socijalne distance, redovna higijena ruku je jedno od osnovnih srestava u borbi protiv sprječavanja pirenja kovid 19 virusa. Kako nam nisu uvijek pri ruci voda i sapun, mnogi od nas posežu za sredstvima za dezinfekciju ruku i to na bazi alkohola. Ukoliko ste i vi jedni od tih osoba, vjerovatno niste svjesni da ga možda koristite na pogrešan način čitavo vreijeme.

Ne koristite dovoljno sredstva za dezinfekciju:

Vrlo je važno da dezinfikujete čitavu površinu ruku. “Nemojte se brinuti zbog pretjerane upotrebe dezinficijensa, jer tu nema nikakvih problema”, rekao je u razgovoru za HuffPost dr zeke McKinney sa klinike u Minesoti te je dodao: “Ljudi jako često griješe u samom startu ne stavljajući dovoljno sredstva na svoje dlanove, a od velike je važnosti da se prekriju dlanovi obje ruke.” Čak je i Svjetska Zdravstvena Organizacija posajvetovala da trljate sredstvo za dezinfekciju po rukama najmanje 20 do 30 sekundi. Tomas Russo, koji je inače šef Odjeljenja za zarezne bolesti na Univerzitetu Buffalo u New Yorku, rekao je kako je najveći rizik prilikom upotrebe sredstava za dezinfekciju nepokrivanje čitavih ruku. “Trljamo dijelove prstiju na strani dlana, trljamo njihove vrhove, ali ne trljamo prste sa druge strane, odnosno između prstiju sa spoljašnjih strana palčeva” naveo je najčešće greške Russo.

Ne čekate da se sredstvo za dezinfekciju u potpunosti osuši

“Ako ne čekate da se ruke osuše, može da vam se dogodi da sredstvo obrišete od nešto, tako da ono neće uspjeti da odradi svoj posao. Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here