Fenomenalan test vida: Koga vi vidite na ovoj slici?

0
763

Slika koju gledate je ustvari hibrid dupla slika koja je djelo doktora Auda Oliva sa američkog prestižnog MIT-a, napravljena za New Scientist magazin. Čije lice vi vidite na slici? Pri normalnoj udaljenosti od računara trebalo bi da vidite lice velikog naučnika Alberta Ajnštajna, za kojeg vjerujemo da ste čuli.

Međutim, sada polako zažmirite ili se udaljite od monitora unazad i dalje gledajući. Da li primjećujete sada možda divu Marilin Monro?

Na fotografiji bi trebali jasno da vidite Alberta Ajnštajna, ali pošto je u pitanju optička iluzija, kratkovidne osobe će vidjeti Merilin Monro. Ukoliko vidite Ajnštajna dok gledate sa normalne udaljenosti u ekran, imate sasvim normalan vid. Ako s normalne udaljenosti gledanja u ekran vidite Marilin, onda ste kratkovidni i trebali bi vjerovatno nositi naočare ili kontaktna sočiva. Ukoliko ste kratkovidni i ako već nosite naočare, onda se možete pozabaviti sa ovim testom. To jeste možete ih skinuti i vidjeti glumicu a kada ih stavite vidjet ćete naučnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here