U današnjem članku ćemo se malo pozabaviti sa trošenjem električne energije .Tokom perioda eskalacije troškova, tipično je istražiti metode za smanjenje potrošnje električne energije. Kako posmatramo stalan tok inflacije, posebno u oblasti energije, vrijednost svakog novčića postaje sve značajnija.

 

 

 

 

Najvjerovatnije, kada razmišljate o kućanskim aparatima koji troše električnu energiju i koji bi mogli biti isključeni kako bi smanjili potrošnju, pomislili bismo na frižider koji stalno radi, električni šporet ili televizor. Ipak, vjerovatno je da neko nije razmatrao ruter za internet vezu. Kada razmišljate o kupovini rutera, preporučljivo je uzeti u obzir njegovu energetsku efikasnost. Poznata je čin jenica da ruter kada radi cijeli dan troši više struje nego svi ostali aparati u kući.

 

 

 

 

Neophodno je osigurati da ruter troši minimalnu energiju kada je aktivan, kao i kada je neaktivan. Njemačka savezna agencija za zaštitu okoliša (UBA) sugerira da je ovo posebno ključno u situacijama kada isključivanje rutera nije izvodljivo, posebno ako ide preko telefonske linije. Ono što je jako bitno da znate je činjenica da bojler koji je uključen u struju non stop , troši mnogo manje struje nego da ga uključujete po potrebi za toplom vodom. Poznato je da nakon što potrošite dio tople vode iz bojlera , on samo dogrije količinu koja je potrošena , dok je situacija kod stalnog gašenja drugačija. Naime , bojler kada se uključuje po potrebi , troši više struje jer mora da zagrije svu vodu koja se nalazi u bojleru.

 

 

 

 

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here