Dr Tasić je iznio kako osjećanja utiču na funkciju srca i na šta treba obratiti posebnu pažnju. Naš najvažniji organ, zajedno sa mozgom, je srce. Prema studiji, samo u Srbiji oko 50.000 ljudi – otprilike jedan grad veličine Pirota – umre od kardiovaskularnih problema. Zbog toga je presudno kako i koliko brinemo o njemu. Profesor Nebojša Tasić, kardiolog, u emisiji Prve televizije “Jutro” govorio je o tome kako emocije utiču na zdravlje srca i kako da ga zaštitimo.

“Mi ne razmišljamo mnogo o svom srcu, a najviše mu štetimo time što ne vodimo računa o tome kako živimo. Najviše dobijamo osmijehom, naklonošću, zdravom ishranom i vježbanjem. Doktor je naveo da svako od nas ima dužnost prvo prema sebi, a onda prema drugima.

“Stres je primarni pokretač mnogih bolesti, a sve emocije, od lijepih do neugodnih, imaju značajan utjecaj na naša srca. U tijelu postoji ogromna mreža nerava koji nastaju u mozgu i kičmenoj moždini i direktno se povezuju sa Kada su uzbuđeni, ovi nervi mogu ubrzati rad srca i povećati krvni pritisak.

Ostatak pročitajte OVDJE.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here