Doktorica Ana Gifing, specijalistica preventivne medicine i kronične prehrane, inspirirana je svojim djedom, glasovitim liječnikom Brankom Manojlovićem, koji je pred izbijanje Drugog svjetskog rata u Novom Sadu otvorio prvu ambulantu preventivne medicine.

Suprotno uvriježenom mišljenju, Anna razotkriva brojne zablude vezane uz srpske jutarnje rituale, posebice neispravan način na koji većina pojedinaca konzumira kavu. Uvjerena je da je sadašnji naglasak na povećanom unosu vode nepovoljan.

Ideja da bismo trebali konzumirati minimalno 2,5 litre vode dnevno, kako se uči u školama, zabluda je koja datira još iz 1945. Potekla je iz proglasa američke vlade, koji je zacrtao preporučeni unos tekućine za vojnike na temelju njihovu potrošnju hrane. Međutim, dr. Giffen odbacuje ovu ideju kao glupu.

Svjetski stručnjaci doista su opovrgnuli ovu teoriju, kako se pobrinuo naglasiti. O ovoj se temi trenutno raspravlja, unatoč činjenici da su renomirani stručnjaci s tog područja prije desetak godina diskreditirali ovu teoriju i dali dokaze o štetnosti prekomjerne potrošnje vode. Ističe se da unos 4 litre tekućine dnevno za žene i oko 3,5 litara za muškarce značajno opterećuje bubrege.

Medicinski djelatnici ističu važnost uzimanja različitih tekućina, a ne samo vode. Uživajući u šalici kave ili čaja, uživajući u zdjelici juhe ili prepuštajući se čaši vina ili piva, učinkovito se hidriramo. Međutim, prevladavajuća predodžba o neprekidnom gašenju žeđi isključivo vodom kako bi se zadovoljili medicinski zahtjevi nedvojbeno je zbunjujuća. Navika da se ujutro po buđenju popije čaša vode, koju prakticiraju mnogi ljudi u Srbiji, također je način da se utvrdi njezin utjecaj na zdravlje.

Prema dr. Anni, idealne opcije jutarnjeg pića uključuju šalicu ledenog čaja s malo limuna, šalicu vode s natruhom limuna ili jednostavno šalicu vode sobne temperature. Važno je napomenuti da se kava nikada ne smije konzumirati kao prvo piće u danu; nego se preporuča uživati ​​u kavi nakon doručka. Ako vam je cilj mršavljenje, preporuča se konzumiranje kave uz obrok.

Kako bi se to optimiziralo, savjetuje se doručak prije ispijanja kave. Medicinski stručnjaci objašnjavaju da zbog povišenog inzulinskog indeksa kave njezina konzumacija između obroka inhibira lučenje inzulina tijekom dana, što otežava sagorijevanje masti. Dr. Anna Giffin upozorava na preskakanje doručka jer to može dovesti do nakupljanja masnoće u tijelu. Uskraćujući sebi hranjiv jutarnji obrok, uskraćujemo svom tijelu esencijalnu energiju koja mu je potrebna.

Međutim, osobe s dobrim metabolizmom i općenito dobrim zdravljem mogu konzumirati lagani doručak bez ikakvih štetnih učinaka. Važno je napomenuti da kada zanemarimo jelo ujutro, naše tijelo doživljava stres, što potiče skladištenje masti.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here