Tijekom ljetne sezone turisti često izražavaju svoje nezadovoljstvo prisutnošću meduza u moru, uz ostala morska bića poput ježeva. Ti susreti mogu biti prilično bolni i ostaviti trajan dojam.

Mladoj djevojci koja je s roditeljima bila na odmoru na plaži u Grčkoj, nažalost, ostat će u bolnom sjećanju susret s meduzom. U obalnom području Agios Georgios Pelasgias u Ftiotidi, četverogodišnja djevojčica zadobila je teške opekline nakon što je naišla na meduzu dok je uživala u moru.

Majka djeteta ispričala je potresnu scenu, dok je njezina kći plakala od muke. Prodorni vrisak oteo se s djevojčinih usana dok se previjala u agoniji. Tijekom tog incidenta, par je brzo prišao djetetu i odmah ponudio svoju pomoć. U početku nisu bili svjesni uzroka djetetova mučnog plača, točnije da ga je ubola meduza.

Pritrčavši joj u pomoć, bili smo zbunjeni što je uzrok njezinih bolnih krikova. Brzo smo je zbrinuli, izvadili ostatke ticala i odmah dali kortizon. Potresena majka četverogodišnje djevojčice ispričala je incident, objasnivši da su u dogovoru s pedijatrom djetetu dali i antihistaminik, a sada se za pomoć oslanjaju na kortizonsku mast. Trajanje liječenja njezine kćeri potpuno ju je ostavilo bez teksta, pogotovo s obzirom na to koliko će trajati.

Djetetova majka objasnila je da će zbog veličine tumora liječenje trajati minimalno šest mjeseci, tijekom kojih se mora izbjegavati izlaganje suncu kako ne bi ostalo ožiljaka. Isključivo liječenje opeklina od meduze uključuje korištenje slane vode. U intervjuu za portal ERT, morska biologinja Emanuela Voutsina istaknula je pogibeljnost kontakta s meduzom, jer ona proizvodi kiselu tvar koja ima potencijal izazvati opekline. Otrov koji ispušta meduza nakon kontakta s plijenom uzrokuje nesnošljivu bol, intenzivan svrbež i osip na koži koji vrlo nalikuje ozljedama od opeklina.

Prema riječima biologa iz Grčke, ključno je hitno eliminirati pipke iz našeg tijela čvrstim predmetom (kao što je karton) izbjegavajući izravan kontakt golim rukama. Nakon toga, zahvaćeno područje treba isprati morskom umjesto slatkom vodom. Prilikom ulaska u more u kamenjarima, važno je imati na umu da meduze ne plivaju u vodi, već se vežu za stijene, čime se povećava mogućnost da kupač dođe u kontakt s njima.

 

Kada naiđete na ubod meduze, koje korake treba poduzeti da ublažite neugodu?

Za pravilno liječenje uboda meduze važno je očistiti zahvaćeno područje slanom ili toplom vodom (po mogućnosti između 43 i 45 stupnjeva). Osim toga, sva zaostala pipka treba pažljivo ukloniti s kože. Za učinkovito uklanjanje ticala preporuča se koristiti pincetu.

Za područje ugriza imate mogućnost nanijeti protuupalnu kremu, lokalni kortikosteroid ili uzeti tabletu antihistaminika. Kada imate posla s ubodom meduze, važno je znati koje radnje treba izbjegavati.

Da biste spriječili pogoršanje stanja, nije preporučljivo trljati ili češati zahvaćeno područje.

Osim toga, ključno je suzdržavanje od ispiranja bolnog područja slatkom vodom i izbjegavanje izlaganja suncu. Neophodno je razotkriti mit koji okružuje korištenje ljudskog urina kao oblika prve pomoći, budući da može rezultirati samo dodatnim iritacijama. Nadalje, ne savjetuje se nanošenje vrućeg pijeska i kamenja na ranu, uz gore navedene mjere opreza.

Koje su neke strategije za sprječavanje susreta s meduzama tijekom odmora? Unatoč napretku moderne tehnologije i raširenoj upotrebi društvenih mreža, i dalje je izazovno predvidjeti gdje se meduze nalaze u moru. Teško je predvidjeti gdje se meduza nalazi jer se oslanjaju na morske struje i vjetrove za pogon. S obzirom na njihov spori tempo, sasvim je logično da usklađuju svoje pokrete sa smjerom strujanja, što čini još većim izazovom predvidjeti njihovu točnu lokaciju.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here