Da li PRAVILNO ustajete iz kreveta? 8 grešaka koje svi pravimo, a KATASTROFALNE su za kičmu ZBOG OVOGA IMATE BOLOVE

0
639

Svi mi smo svjesni da kako starimo da sve više osjećamo bolove u nekim predjelima našeg tijela, a to se najviše manifestuje na našim leđima.

Jedan do glavnih razloga zašto se to tako dešava jeste da imamo jako puno loših navika, među kojima su najizraženije one kako sjedimo.

Mnogi od nas ne vode računa o tome u kojem položaju provodimo dan i onda kada padne noć odlazimo u krevet. Vremenom ćemo svako jutro da osjećamo posljedice toga kako koristimo našu kičmu.

Tim povodom jedan pooznati fizioterapeut je naveo 8 stvari koje većina ljudi radi svjesno ili nesvjesno, a koje su jako pogrešne za našu kičmu

Prva stvar jeste da svako do nas ima običaj da uz jak impuls ustaje iz kreveta, tako što na početku savije koljena i krenu podizati glavu i gornji dio tijela.
To nije nikako dobro za vašu kičmu jer se u tom trentku vaša kičma koja je se cijelu noć odmarala naglo savila.
Najpravilnije bi bilo da se okrenete na bok, ali da pazite da vam kičma ostane ravna. Onda ćete se laganim pokretom početi dizati pritom se oslanjajući na lakat donje ruke.
Kada se uspravite stavite noge na pod i onda tek ustanite.


Drugu stvar koju radimo pogrešno jeste da obratimo pažnju da pri ustajanju pazimo na to kako se ponašamo u kupatilu.
Kada god ste u prilici oslonite se na neku površinu. Naprimjer dok perete zube oslonite se na umivaonik.
Ukoliko imate naviku da perete kosu, savijena koljena nad kadom su jako loše stvari koje skoro svi radimo, a to je baš štetno za našu kičmu

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here