Gudrun i Ferit su završili studije poljoprivrede na Univerzitetu u Beču, a jednog dana su jednostavno odlučili da se ukrcaju na voz i otputuju u Tursku, gdje su zajedno izgradili svoje poslovno carstvo.Prije 11 godina, Gudrun Vagner (40) donijela je odluku da napusti svoj život u Beču i krene u izgradnju oaze u selu Haciarslanlar, u blizini Edermita, zajedno sa svojim suprugom Feritom Uzunogluom (38). Kroz godine, nisu samo izgradili svoju porodicu, već i stvorili pravo malo poljoprivredno carstvo i razvili ozbiljan posao, od kojeg sada žive.Gudrun i Ferit su zajedno studirali poljoprivredu na Univerzitetu u Beču, a sudbina ih je spojila i povela ih na selo, gdje su se brzo prilagodili ruralnom načinu života. Jedina stvar koja joj je bila neobična kad je stigla bila je turska navika da se prije svakog zadatka popije čaj bez žurbe, što je Gudrunu bilo strano jer je željela samo da radi.
“Prvobitno sam razmišljala o putovanju u Italiju ili Grčku kako bih istražila proces proizvodnje maslinovog ulja, od rasta ploda na drvetu do konačnog proizvoda. Međutim, jedan prijatelj s fakulteta koji smo zajedno pohađali u Beču predložio mi je da se pridružim njemu u Turskoj. Odlučila sam, zašto da ne? Krenuli smo zajedno na putovanje iz Beča, i nakon 11 godina, moj odabir da sjednem u taj voz pokazao se kao najbolja odluka.” Gudrun i Ferit prakticiraju ekološku i cirkularnu poljoprivredu u svom poslovanju. Na primjer, tokom berbe maslina, koriste lišće kao hranu za svoje krave i ovce, a zatim koriste đubrivo od svojih životinja za gajenje maslina. Njihova farma se nalazi u selu Hacianslar, nedaleko od opštine Edermit u turskoj provinciji Balikesir. Unutar svoje farme, ovaj par ima i malu prodavnicu gdje prodaje vlastite proizvode, uključujući sir, razne začine, čajeve, proizvode od lavande, kantariona, kao i papričicu u teglama.Gudrun ističe da su ona i njen suprug Ferit gotovo sve izgradili od temelja.
“Kada sam stigla ovdje, sve je izgledalo potpuno drugačije, kuća je bila različita, nismo imali stoku… Postepeno smo zajedno stvarali, a danas se bavimo poljoprivredom i proizvodimo sir. Povrće također uzgajamo za svoje potrebe, ali i za naše edukativne ture, gdje upoznajemo ljude s procesom uzgoja povrća”, priča Gudrun, koja naglašava koliko je važno obrazovati ljude o zahtjevnosti i uzbuđenju koje prati proces proizvodnje. “Kada odete u trgovinu da kupite voće ili povrće, jednostavno ga uzmete, platite i ne razmišljate o tome. Mi, s druge strane, želimo da ljudima približimo koliko truda stoji iza toga, kao i da im prenesemo uzbuđenje i nesigurnost koju osjećamo kada posadimo nešto i čekamo da nikne, i hoće li uspijeti kako treba. Stoga, pružamo i usluge savjetovanja”, zaključila je.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here