Upala pankreasa može biti opasna ako se ne liječi na vrijeme: OVO SU PRVI SIMPTOMI DA ĆE VAM GUŠTERAČA STRADATI

0
798

Pankreatitis ili upala pankreasa se u većini slučajeva javlja kada dođe do zastoja u protoku digestivnih enzima i kada ti enzimi počnu da napadaju sam pankreas. Tada se susrećemo sa neprijatnostima i sa jakim bolovima u stomaku.

Ovakvo stanje koje traje duže vrijeme može da smanji funkcionalnost pankreasa i da dovede do smanjenja njegove sposobnosti da luči normalne količine hormona i probavnih enzima. To direktno utiče na rad pankreasa i dovodi do loše apsorpcije nutrijenata, što može rezultirati sa različitim oboljenjima, uključujući i dijabetes.

Šta je zapravo pankreas? Pankreas je ravna, izdužena žlijezda koja je smještena u stomaku. Radi se o vitalnom organu koji je povezan sa lučenjem različitih enzima i hormona odgovornih za normalni rad probavnog trakta. Probavni enzimi se luče u dvanaestopalačno crijevo, gdje se uključuju u apsorpciju proteina i masnoća iz hrane. Posebne ćelije u pankreasu luče uzajamno antagonističke hormone, glukagon i insulin, u krvotok i oni upravljaju količinu šećera u krvi.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here