AKO PRIMIJETITE OVA 4 SIMPTOMA, IMATE 6 SATI DA SE JAVITE LJEKARU: Dr Marjanović sa VMA upozorio na znake OPASNOG STANJA

0
566

Protok krvi kroz zahvaćeni krvni sud ometa tromboza, što je stvaranje krvnog ugruška unutar krvnih sudova. Da biste izbjegli komplikacije i u roku od 24 sata, trebali biste posjetiti ljekara čim uočite znakove tromboze. Ovaj vremenski okvir je znatno kraći – samo šest sati – u slučaju ishemije.

Dr Ivan Marjanović, vaskularni hirurg sa VMA, savetuje osobama koje otkriju znake tromboze da se što pre jave svom ljekaru, a on će ih zatim uputiti ortopedu ili vaskularnom hirurgu.

Ovaj doktor napominje da ljudi najčešće pokušavaju da sami izliječe simptome – crvenilo, otok, sjajnu i napetu kožu. S druge strane, ishemiju može ukazivati ​​blijeda koža, hladne ruke i stopala. Zlatni period je samo šest sati tokom kojeg biste trebali posjetiti ljekara. U tom periodu treba izvršiti revaskularizaciju kako bi se ud ili organ vratio u prethodno stanje i zaustavile dalje poteškoće, savjetuje dr Marjanović.

Ostatak teksta možete da pročitate na linku koji se nalazi OVDJE.

Preporučujemo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here