ASPIRIN MOŽE DA IZAZOVE KRVARENJE, KO NE SMIJE NIKAKO DA GA UZIMA: Farmakolog Stojanović objasnio kod koga izaziva ŠTETU

0
90

Američki stručnjac su upozorili da lijek koji je koristio cijeli svijet kao dio protokola u lijećenju oboljena od korone, aspirin, može da bude po zdravlje opasan. Mnogi u Srbiji su ovaj lijek pili, što zbog korone, što zbog drugih zdravstvenih problema, a ima li razloga za brigu razjasnio je klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović u Uraku na K1.

“Acetilsalicilna kiselina, to je aktivna supsanva ili aspirin je stari, dobro poznati lijek. Studene učimo da je to primjer lijeka gdje se različitim dozama postižu različiti farmakološki efeki. Acetilsalicilna kiselina je analgetik, koristimo je u situaciji nekog bola, on je antipiretik, koristi se za snižavanje jelesne temperature, on je antiinflamatorni lijek, u višim dozama se koristi da suprimira zapaljenje, inflamaciju, a on je u malim dozama, najmanjim, antiagregacioni lijek, to jeste sprječava slepljivanje krvnih pločica to jeste trombocita i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

Ostatak teksta možete da pročitate na linku OVDJE.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here