Starica koja se zove Marija Zlatić nikada nije čula niti jednu jedinu riječ o svome mužu više od 60 godina, a onda joj se desilo nešto što baš nije niko očekivao, a najmanje ona, pa je i ova priča najbolji dokaz da život zaista piše romene svaki novi dan.

Njena priča počinje sada već davne 1956 godine kada je mladi bračni par Momčilo i Marija Zlatić amigrirao iz Srbije u Australiju. On je bio veoma dobar u stolarskome poslu, dok je ona bila i ostala domaćica.

Život je za njih bio prilično dobar, čak su dobili i iseljeničku vizu, ali 18 mjeseci kasnije Marija je dobila pismo u kojem su joj javili da je njena majka teško bolesna, tako da je ona donijela odluku da se na neko vrijeme vrati u Srbiju da bi se brinula o svojoj majci.

Marija je brodom krenula nazad za Srbiju i tada nije mogla ni da sluti da više nikada neće vidjeti Australiju i svoga Momčila. Iz nekoga razloga kada je htjela da se vrati odbijen joj je zahtjev za povratak i nikada nije saznala šta je bio razlog za tu odluku australijskih vlasti.

Ipak pisma od Momčila su redoovno stizala i na taj način su njih dvoje i održavali svoj brak. Međutim, nakon nekog vremena , pisma su stizala sve rjeđe, da bi na kraju i prestala da stižu.

Marija je nastavila da živi u svojoj maloj kući u selu, a primala je i malu penziju, a i komšije su joj znale često da pripomognu. Počele su da kruže i neke priče o njenome mužu i kako je on u Australiji uspio da napravi neke velike novce, te da ima novu ženi i da je osnovao novu porodicu. I ona je sama pokušala da sazna tačnost tih glasina, da bi nakon nekog vremena saznala da je sve to tačno, a kada je došla i u poznije godine saznala je da je Momčilo preminuo.

Dobila je informaciju da je njen Momčilo preminuo još 2011 godina ali zbog nekih pravnih komplikacija advokati je nisu uspjeli da kontaktirajun sve do skora, a kada su napravili kontakt ova starica je saznala da je naslijedila pola miliona australijiskih dolara a Marija je odlučila da novac podijeli svojim komšijama koji su joj svo ovo vrijeme nesebično pomagali, tako da je doživjela i duboku starost.

Novinarima je samo rekla da joj pare ne trebaju, da je zadovoljna da ima hljeba i vode i da tamo gdje ide pare joj sigurno neće trebati.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here