Sindrom policističnih jajnika je čest sindrom kod žena, a javlja se u 10% njih.

Ovaj se problem može pojaviti u različitoj dobi žene, a uzroci mogu biti različiti. Prema istraživanjima, posljednjih godina postoji povezanost između sindroma policističnih jajnika i povećanih doza inzulina i hiperinulinemije kod nekih žena. Inzulin izlučuje gušterača i odgovoran je za regulaciju glukoze u krvi. U žena s otpornošću na inzulin povećana razina glukoze u krvi može dovesti do gušterače da proizvodi hormone. Povećana razina eksulina također će utjecati na stimulaciju jajnika, što će potaknuti proizvodnju muškog hormona testosterona. Zbog ovog hormona mogu se pojaviti simptomi koji mogu upućivati ​​na policistične jajnike.

Glavna karakteristika stvaranja policističnih jajnika je hormonska neravnoteža.

Iako ga naziv sindroma navodi, on se definira simptomima, a ne postojanjem cista na jajnicima, mada u tipičnim slučajevima jajnici sadrže brojne ciste. Simptomi obično počinju u dobi puberteta, a vremenom se pogoršavaju.

Ovo su neki od glavnih simptoma koji mogu ukazivati ​​na sindrom:

blaga pretilost i problem mršavljenja
neredoviti menstrualni ciklusi
potpuno odsustvo ili mjesta ili amenoreje
pojačana dlakavost
akne
ciste na jajnicima
problemi sa začećem
depresija

U žena koje pate od policističnih jajnika mogu se povećati i imati glatke, zadebljane izbočine i folikularne ciste promjera do 6 milimetara. Također se mogu pojaviti veće ciste koje sadrže atretinske stanice. Uz ovaj sindrom dolazi do povišene razine estrogena i testosterona.

LIJEČENJE JE INDIVIDUALNO

Mnoge žene već odlaze dermatologu ili ginekologu koji ih obično upućuje na endokrinologa zbog akni ili menstrualnih poremećaja. Ona mjeri hormonalni status, točnije, određuje razinu spolnih hormona. Sindrom policističnih jajnika sumnja se ako žena ima barem dva tipična simptoma koja smo naveli ranije.

Još uvijek su u tijeku trudnoća, razina hormona i razni slikovni testovi kako bi se postavila ispravna dijagnoza kako bi se isključila mogućnost tumora. Uz to se ispituje grlić maternice i prepoznaju se visoke razine estrogena na temelju postojanja cervikalne sluzi. Provest će se i test opterećenja glukozom, razine inzulina i dopplera u vaginalnom koloru – točnije ultrazvučna sonda koja se uvodi u rodnicu.

Liječenje sindroma policističnih jajnika je individualno i ovisit će o tome želi li pacijentica zatrudnjeti ili ne. Terapija će ovisiti o dobi pacijenta, tačnom poremećaju ciklusa i razini inzulina.

Prije svega, liječnik će preporučiti da se bave prekomjernom težinom i prekomjernom težinom. Do sada su terapije pokazale da se mnogi simptomi smanjuju nakon regulacije težine. Važno je znati da se sindrom policističnih jajnika nikada ne može u potpunosti izliječiti, već ga samo treba držati pod kontrolom.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here