Počeli su i malo topliji dani, temperature svakodnevno rastu, a nakon ovolikih padavina i poplava koje smo imali u zadnjih nekoliko mjeseci, normalno je očekivati da će se sa višim temperaturama pojaviti i neki problemi koje niko od nas ne voli.

Velika vlaga, ali i velike vrućine su idealne za pojavljivanje komaraca koji znaju da naprave velike probleme u stanovima i kućama ako se sve u vezi zaštite od njih ne napravi na vrijeme.

Pa tako ako želite da se obranite od komaraca u ovim toplim, ljetnim danima, ne bi bilo loše da isprobate ovaj provjereni i jednostavni trik za koji vam je potrebno sljedeće:

Plastična flaša
Suhi kvasac
Oko 200ml vode
50 do 75gr šećera
Selotejp

Loading..

Postupak ide na sljedeći način: Prije svega flašu treba da presiječete na pola, a zatim u nju sipajte vodu pomiješanu sa šećerom. U to sve dodajte i jednu kašikicu kvasca. Kada je sve gotovo vrh flaše okrenut naopačke zalijepite na donji dio

Važno je da za trik koristite smeđi šećer jer sa bijelim šećerom trik neće funkcionirati, a dobro bi blo i da smeđi šećer bude što siroviji. Šećer otopite u ključaloj vodi i grijte sve dok mješavina ne postane kao sirup. Kad je kvasac u pitanju potrebno je da upotrebljavate suhi a ne svježi kvasac i sirup treba dobro da se ohladi prije nego li u njega dodate kvasac, jer u toplom sirupu će nastupiti brza fermentacija, a to nije ono što trebamo

Kvasac ne miješajte sa sirupom, već ga samo ostavite da stoji na površini sirupa i nikako zamku nemojte da zamotavate u neki papir ili slično.

Ova zamka je efikasna jer komarce privlači ugljen dioksid, a to je jedan od osnovnih produkata fermentacije, a dobra stvar da nema više potrebe da koristite neke hemikalije za uništavanje komaraca koje mogu da škode i ljudima, a posebno maloj djeci.

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here