Industrijska konoplja se počela iznova sve više uzgajati u Srbiji, a ove godine prema pisanju medija će nakon nekoliko godina konačno biti zasađeno nekoliko hiljada hektara sa ovom biljkom

Poznato je da se u ovim našim krajevima, posebno u Srbiji konoplja masovno uzgajivala kao sirovina za papir, te za odjeću kao i za građevinski materijal, ali pošto u sebi ova biljka sadrži određene količine halucinogene supstance poznate kao THC, zbog određenih zakona, koji su pooštreni konoplja se prestala uzgajati i jednostavno je nestala sa naših njiva.

Međutim, pošto ona donosi veoma dobru zaradu, i veoma je zahvalna za uzgajanje, jer se od nje mogu napraviti mnogi proizvodi, danas se polako vraća na naše područje mada su neke zakonske regulative i dalje veoma stroge.

Domaćin koji se zove Jan Privizer i koji živi u mjestu Kisača od konoplje danas proizvodi oko 15 različitih proizvoda i to čaj, razna platna, zatim proteine, sok, brašno, te patike od konoplje.

Kako on kaže, konoplja se vraća u naše krajeve jer postoji veliko interesovanje za nju u svijetu, a ne zbog toga jer vlada neko mišljenje da se uzgajajući konoplju može veoma lako obogatiti, jer to zapravo uopšte nije tako.

Stručnjaci navode da se može dobro zaraditi od uzgoja konoplje, je po njima ulaganje od nekih 300 eura donosi dobit koja je 4 puta veća, za razliku od uzgoja na primjer kukuruza. Iapk zarada je moguća samo uz daljnju obradu konoplje, a ne od same biljke.

Kako stručnjaci tvrde po hektaru se može dobiti 600 do 800 zrna biljke, koja se zatim cijedi da bi se daljnjom preradom dobilo ulje, brašno i proteini. Kilogram zrna konoplje dostiže cijenu do 3 eura, tako da samo od zrna zarada može biti i do 2.400 eura, što je 4 puta više od uloženog

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here