Rene Šon i njegov učenik Luka Malašnitšenko su bili u potrazi za arheološkim predmetima . Dok su tragali  koristili su detektore metala na ostrvu Rugen na sjeveru Njemačke . Ubrzo su  naišli na predmet za koji su na početku  mislili da je bezvrijedno parče aluminijuma.

Nakon pažljivije inspekcije utvrdili su da se  zapravo radi o srebrnjaku i to o veoma starom srebrnjaku. Odmah  po  otkriću u januaru, obavijestili su regionalnu arheološku službu . Oni su poslali tim ljudi da detaljno istraže područje od 400 metara kvadratnih. Nakon par dana pronađena je riznica za koju se vjeruje da je pripadala danskom kralju Haraldu Gormsonu, koji je poznatiji kao Haraldu Plavozubom, koji je vladao od 958. do 986. godine.

Loading..

Među blagom otkrivene su ogrlice, perle, broševi, „Torov čekić“, prstenje  te još oko 600 novčića . Među njima je bilo  oko 100 iz Plavozubovog vremena, koji je tada vladao nad današnjom Danskom, sjevernom Njemačkom, južnom Švedskom i dijelovima Norveške.

„Ovo je do sada najveće otkriće Plavozubovih novčića u ovom dijelu baltičkog regiona i veoma je značajno“, izjavio je glavni arheolog, Mihael Širen za agenciju DPA.Najstariji pronađeni novčić potiče iz amaskijski dirham 714. godine, ali i peni iz 983. godine.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here